Automedicația, tot mai răspândită. Automedicația este definită ca fiind administrarea de medicamente fără sfatul medicului. Favorizată de accesul facil la informații prin intermediul presei, al internetului și al publicității, această practică tinde să se răspândească fără ca persoanele în cauză să fie conștiente de răul sau chiar de riscurile pe care le implică autotratamentul. Care sunt pericolele auto-medicației?
Automedicația, tot mai răspândită
80% dintre români recunosc că apelează la automedicația mai mult sau mai puțin. Ei spun că se tratează singuri pentru cele mai mici probleme: rinită, dureri de spate, migrene, dureri de stomac.
Chiar dacă unele persoane din domeniul medical consideră că automedicația are beneficii, cum ar fi responsabilizarea oamenilor pentru medicamentele și îngrijirea lor, reducerea poverii asupra sistemului nostru de sănătate, automedicația rămâne o practică periculoasă, cu limitele sale.
Pericolele automedicației
Pericolele automedicației sunt numeroase, mai ales atunci când aceasta nu este controlată. În unele cazuri, automedicația poate duce la complicații grave.
De ce automedicația poate fi periculoasă?
Anumite medicamente, cum ar fi aspirina, pot, de exemplu, să perturbe nivelul zahărului din sânge al unei persoane cu diabet (îl ridică sau îl scad). Același lucru este valabil și pentru antiinflamatorii care pot provoca atacuri la persoanele cu astm sau insuficiență cardiacă.
Alte afecțiuni cronice comune, cum ar fi hipertensiunea arterială, osteoartrita și endometrioza, sunt complet incompatibile cu multe medicamente cu și fără prescripție medicală.
Riscuri datorate medicamentului în sine: lipsa de cunoaștere a componentelor medicamentului, toxicitate necunoscută, data de expirare a medicamentului, riscuri legate de administrarea medicamentului, eroare de dozare, necunoașterea efectelor secundare, nu se ține cont de posibilele alergii,
Tratarea cu medicamente nepotrivite poate duce la apariția altor boli;
Agravarea afecțiunilor
Automedicația ar trebui să fie utilizată temporar în cele mai benigne cazuri. Automedicația nu este niciodată recomandată pentru o perioadă lungă de timp. Acesta trebuie folosit cu înțelepciune, fără excese și respectând reguli esențiale, cum ar fi citirea cu atenție a instrucțiunilor pentru a cunoaște dozajul, efectele secundare și contraindicațiile.
Farmacistul dumneavoastră rămâne, în primul rând, un consilier care nu trebuie neglijat în cazul automedicației.