Vești proaste pentru români, dar bune pentru mediu. Parlamentarii au făcut noi modificări în ceea ce privește colectarea separată a deșeurilor în toate zonele din țară. De asemenea, modificările legislative prevăd și construirea unor insule ecologice digitalizate.
Deși sună bine pentru mediu, aceste schimbări vin la pachet cu creșterea tarifelor pentru colectarea gunoiului. În acest context, românii trebuie să se aștepte la majorarea prețurilor pentru acest serviciu. Mai clar, oamenii vor avea de plătit o taxă nouă, pe lângă cea plătită în acest moment pentru salubrizare.
Românii vor plăti o nouă taxă
Primăriile din fiecare localitate sunt cele care vor trebui să facă modificări importante cu privire la modul în care se colectează deșeurile. Mai exact, instituțiile trebuie să implementeze un sistem de gestionare pe patru fracții a deșeurilor formate din stații de transfer și stații de sortare.
Totodată, fiecare primărie din România va trebui să monteze insule ecologice digitalizare. Acestea vor fi dotate cu recipiente în care românii vor trebui să pună gunoiul selectiv, cum ar fi: hârtie, metal, plastic sau sticlă.
Această măsură va trebui să fie implementată de primăriile de la noi din țară până pe data de 1 ianuarie 2025. În ceea ce privește tarifele pentru aceste servicii de salubrizare, este important de precizat că doar o singură instituție le va stabili. Mai clar, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice va stabili clar tariful.
Măsuri prietenoase cu mediul
Înainte ca instituția să ia o decizie, fiecare operator de salubritate publică va trebui să trimită către aceasta o listă de prețuri pentru fiecare serviciu prestat. De asemenea, operatorul trebuie să precizeze și câți bani vrea pentru serviciul de ridicare a deșeurilor, de tratare sau de sortare.
Începând din această lună, unitățile administrativ- teritoriale au la dispoziție 45 de zile pentru a începe recalcularea tarifelor.