Reclamă

Desigur, bancomatele ne ușurează viața de zi cu zi, permițându-ne să retragem rapid bani din cont la orice oră, zi sau noapte, indiferent dacă banca este deschisă sau nu.

Cu toate acestea, există un dezavantaj major: odată cu evoluția constantă a tehnologiei, bancomatul nu este imun la anumite acțiuni rău intenționate ale hoților. Cum puteți preveni acest lucru și cum puteți utiliza bancomatul în siguranță? Iată ce măsuri de precauție trebuie luate.

Fraudă la bancomat

Serviciile bancare oferite de bancomate au crescut considerabil în ultimii ani. Clienții pot efectua o multitudine de tranzacții pe aceste aparate. Accesibile la orice colț de stradă, flexibile și ușor de utilizat, acestea sunt foarte populare în prezent. Din păcate, acestea nu sunt 100% sigure. Acestea rămân o țintă preferată a infractorilor, iar clienții plătesc uneori prețul.

Ați auzit vreodată de fenomenul de „skimming”? Aceasta este o formă bine cunoscută de infracțiune prin care anumite dispozitive rău intenționate sunt instalate în bancomate.

De exemplu, prin intermediul unui cititor de carduri, datele pot fi copiate de pe benzile magnetice ale cardului de credit sau de debit în timp ce acesta este utilizat. Aceste date sunt apoi folosite pentru a înregistra noi carduri bancare, cu ajutorul cărora se fac retrageri de numerar.

Astfel, „skimming” este una dintre cele mai frecvente practici de fraudă ale infractorilor. Această înșelătorie la bancomat constă în piratarea și clonarea cardului bancar.

Concret, această tehnică frauduloasă constă în copierea conținutului benzii magnetice a cardului altcuiva și crearea unui duplicat pentru a fura fondurile. Un astfel de card fals nu diferă cu nimic de original, astfel încât utilizarea sa este nelimitată, fie la un ghișeu, fie în orice magazin sau chiar pe internet. Hoții îl folosesc adesea în străinătate, iar victimele sunt neplăcut surprinse să vadă tranzacții suspecte în contul lor bancar.

Cum să vă protejați împotriva skimming-ului?

Sursa: Social media

De obicei, skimmerii folosesc un dispozitiv de monitorizare pentru a încerca să copieze codul dvs. secret. În principiu, acest lucru poate fi realizat în două moduri:

La bancomat: prin atașarea unui dispozitiv de copiere la fanta cardului pentru a copia informațiile de pe banda magnetică. Infractorii pot folosi o tastatură falsă sau o mini-cameră video pentru a vă înregistra codul PIN în timp ce îl introduceți.

La punctul de vânzare al comercianților: atunci când se efectuează plata, cardul este trecut printr-un alt dispozitiv pentru a copia de la distanță informațiile de pe banda magnetică.

Așadar, aveți grijă și fiți în gardă ori de câte ori faceți o retragere cu cardul dumneavoastră. Înainte de a introduce codul PIN, glisați întotdeauna degetul spre marginea inferioară și verificați dacă simțiți o ușoară proeminență sau dacă tastatura se poate desprinde ușor. Dacă aveți suspiciuni, este mai bine să folosiți un alt bancomat și să informați autoritățile relevante cu privire la acest risc.

Cum să recunoști un bancomat nesecurizat?

Iată care sunt punctele importante de reținut:

Fiecare parte a unui bancomat, inclusiv cititorul de carduri și tastatura, trebuie să fie bine fixată, fără piese mobile sau libere. Rețineți că bancomatele sunt construite cu foarte puține componente externe, așa că, dacă observați ceva ciudat, cum ar fi o bară de plastic în partea superioară, este posibil să ascundă o cameră.

Verificați întotdeauna dacă tastatura este bine fixată și dacă există o mică gaură în partea de sus (eventual o cameră web).

Tastaturile suprapuse seamănă foarte mult cu tastaturile obișnuite de la bancomate, dar pot să iasă ușor în afară de suprafață sau să fie realizate dintr-un material diferit de restul aparatului. Nu vă lăsați păcăliți!

În cele din urmă, pentru a fi în siguranță, verificați-vă lunar (sau mai des) extrasul de cont bancar. În cazul în care orice tranzacție vi se pare suspectă, contactați-vă banca cât mai curând posibil.


Reclamă

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro