În seara aceasta, la ora 18:00, se dă startul partidei de deschidere a Campionatului Mondial Qatar 2022. Turneul din Qatar este, în mod cert, cel mai comentat și controversat din istoria fotbalului. Mai mulți activiști pentru drepturile omului, dar și politicieni și suporteri, susțin că pe șantierele Cupei Mondiale ar fi murit în jur de 15.000 de muncitori.
Pe de altă parte, la începutul anului trecut, ziarul din Marea Britanie, The Guardian, a făcut publică o analiză detaliată în ceea ce privește decesele care s-au produs pentru construirea stadionului pentru Campionatul Mondial din Qatar. Conform jurnaliștilor britanici, cel puțin 6.500 de muncitori migranți au murit în perioada 2011-2020. De atunci, această cifră s-a aflat cel mai des pe buzele tuturor atunci când s-a vorbit despre decesele cauzate în Qatar. Cu toate acestea, se pare că numărul exact nu se știe momentan.
Cifra deceselor ar fi mult mai mare
Cifra deceselor ar fi mult mai mare, de fapt. Mai exact, investigația făcută de jurnaliștii britanici a luat în calcul muncitorii care au murit în țară între anii 2011 și sfârșitul anului 2020. Pentru investigație au analizat dosarele privind decesele publicate de ambasade sau departamentele guvernamentale din cinci țări: India, Bangladesh, Nepal, Sri Lanka și Pakistan. Analizând doar datele autorităților din aceste țări, The Guardian a ajuns la concluzia că au murit 6.751 de lucrători. Pe de altă parte, jurnaliștii britanici au explicat că numărul poate fi mai mare, deoarece nu au inclus cetățeni din alte țări, cum ar fi Filipine, Kenya, etc, care s-au aflat la muncă în număr mare, în Qatar. De asemenea, nici desele provocate în ultimele luni din 2020 și 2021 nu fost incluse în analiza The Guardian.
Cauzele deceselor nu s-a aflat cu exactitate, fiindcă nu s-a efectuat nicio autopsie sau examinare medicală post-mortem pentru a se stabili cauza reală a morții atâtor oameni. Pe de altă parte, 70% dintre cauzele citate pentru muncitorii indieni, nepalezi și bangladeshi a fost moarte din cauză naturală.
În ce condiții lucrau muncitorii pentru Campionatul Mondial Qatar
În anul 2013, același ziar britanic, a făcut o investigație în care a vorbit despre condițiile infernale în care muncesc oamenii în Qatar, pentru Cupa Mondială. Se vorbea despre muncă forțată și despre o formă de sclavie „modernă”. Jurnaliștii britanici au analizat viața pe care o trăiau zi de zi muncitorii de pe șantierele de construcții din Lusail, un nou oraș construit la nord de Doha. Se pare că actele muncitorilor au fost confiscate, iar aceștia nu erau plătiți. Mai mult decât atât, oamenii erau găzduiți în condiții teribile. În același an, și Le Monde a publicat un material în care a vorbit despre condițiile de muncă ale imigranților din Qatar.
Informațiile date de ambasadele străine consultate de The Guardian nu a publicat niciodată detalii clare despre cei decedați, cum ar fi vârsta, locul decesului sau sectorul în care lucrase. Max Tunon, directorul filialei din Qatar a Organizației Internaționale a Muncii (ILO), spunea că unele dintre aceste decese ar putea să fie și lucrători de birou sau șomeri, nu doar muncitorii de pe stadion.
Qatar a contestat cifrele
Qatar a contestat clar cifrele, spunând că doar 37 de oameni au murit pe șantier, dintre care 34 au fost cauzate de accident de muncă, iar 34 din alte cauze. În comunicatul pe care l-a dat presei, guvernul din Qatar a vorbit doar despre șantierele celor opt stadioane. Aici au lucrat doar 2% din muncitorii angajați în domeniul construcțiilor din Qatar.
Activiștii și ONG-urile sunt de părere că „boom-ul” construcțiilor din Qatar din ultimi 10 ani a fost atribuit deciziei Fifa de a-i acorda acestei țări competiția.
Pe de altă parte, principalele ONG-uri care analizează cu atenție ceea ce se întâmplă cu muncitorii din Qatar, nu au confirmat cifra de 6.500 de decese. Pe de altă parte, instituțiile au vorbit despre „câteva mii de morți”. O estimare făcută de Confederaţia Internaţională a Sindicatelor a arătat în 2013 că, până atunci, ar fi murit 4.000 de muncitori.
Guvernul Qatar a publicat statistici oficiale privind decesele imigranților din această țară.
Care ar putea fi cauzele deceselor
Așadar, conform cifrelor furnizate de autorități, 12.412 bărbați imigranți au murit în perioada 2011 și 2020. Dintre aceștia, 5.935 aveau între 20 și 50 de ani. Oficialii din Qatar au explicat pentru ziarul britanic că numărul deceselor a fost direct proporțional cu cifra populației de imigranți, însă nu au dezvăluit-o. Pe de altă parte, potrivit estimărilor, 2,5 milioane de imigranți munceau în Qatar în 2020.
Decesele imigranților pot fi cauzate și de expunerea la praf și căldura infernală din Golf. Temperaturile pot depăși des 40 de grade Celsius vara. Pentru a proteja muncitorii din construcții, Qatar a interzis munca în aer liber între orele 11:30 și 15:00. Din păcate, în realitate, măsura este aplicată foarte rar.
Ziarul The Guardian a calculat temperaturile cu un termometru cu bulb umed sau WBGT, indice care măsoară efectele căldurii, radiaților solare și umidității aerului asupra corpului uman. Așadar, conform concluziilor, dacă depășește 28 de grade Celsius, este considerat periculos. În Qatar, această valoare este depășită extrem de des, mai ales în luna august, când toată ziua sunt înregistrate temperaturi de 28-30 de grade Celsius. De la mijlocul lunii iunie, temperaturile sunt atât de ridicate încât este extrem de periculos să stai afară mai mult de 15 minute pe oră. Cu toate acestea, mulți lucrători au declarat că au muncit cel puțin 10 ore, uneori 12 ore pe zi, conform Le Monde.
Muncitorii erau exploatați la maxim
În anul 2019, un studiu publicat de revista medicală Cardiology, a vorbit despre o corelație puternică între temperaturile uriașe și evenimente cardiovasculare înregistrate în rândul muncitorilor din Qatar. Conform specialiștilor, 35% dintre infarcturile fatale produse ar fi putut fi prevenite dacă muncitorii ar fi fost mai protejați de căldura infernală.
Muncitorii expuși la aceste temperaturi ar mai fi putut dezvolta, de asemenea, o boală cronică severă la rinichi, numită CKDnt. O echipă de cercetători din Nepal, au analizat 44 de lucrători nepalezi monitorizați timp de șase luni în anul 2019, dintre care trei sferturi se întorceai din țările din Golf. Cauzele medicale acestor boli de rinichi erau nederminate, însă se știa clar că orele de lucru excesive și lipsa accesului la medicină au jucat un rol decisiv.