Pâinea, pastele, pizza, prăjiturile, chipsurile sau covrigii sunt doar câteva dintre alimentele pline de gluten. Un număr ridicat al persoanelor care le consumă au intoleranță la gluten.
Simptomele ascunse ale intoleranței la gluten sunt:
Starea de agitație excesivă
Mâncarea trebuie să fie unul dintre factorii care ne furnizează energie. Dacă resimți o agitație excesivă după ce consumi paste făinoase de exemplu, cu siguranță ai intoleranță la gluten.
Balonarea
De multe ori balonarea este asociată doar cu probleme gastrice. De fapt, glutenul acționează ca un factor inflamator asupra țesutului stomacului. Astfel, la scurt timp după ce ai ingerat produse cu conținut de gluten te vei balona. Dincolo de disconfortul fizic, aceasta vine la pachet cu o durere ascuțită la nivelul abdomenului.
Lipsa unui somn calitativ
Cu siguranță cel puțin odată te-ai confruntat cu imposibilitatea de a adormi. Deși oboseala își spunea cuvântul, totuși îți era greu să te odihnești.
În mod cert, unul dintre motive în acest sens poate fi intoleranța la gluten.
Ce este de fapt glutenul și cum ne influențează organismul
Glutenul este amestecul se compuși proteici întâlnit în multe dintre cerealele pe care le consumăm. Grâul, orzul sau secara au un conținut ridicat al acestui compus. Astfel, în majoritatea alimentelor pe care le ingerăm zilnic se regăsește și glutenul sub o formă sau alta.
Cu ce poți înlocui alimentele ce conțin gluten?
Dacă observi că organismul tău nu tolerează glutenul, ar trebui să faci un mic test. Consumă pentru o perioadă determinată alimente care nu conțin această substanță. Înlocuiește grâul cu ovăzul, stai departe de pizza sau produse de patiserie. Cu siguranță, dacă ai o intoleranță la gluten vei simți diferența.
Un prim pas în acest sens ar putea fi înlocuirea pâinii cu mămăliga. Făina de porumb nu conține gluten, astfel că te poți bucura de un preparat mai sănătos.