Anul acesta furnizorii au avut o problemă uriașă cu emiterea facturilor. Mulți români s-au trezit cu facturi colosale, nejustificate. Unele persoane s-au confruntat cu o situație cruntă: nu aveau bani pentru plata facturilor. Așadar, ce e de făcut în cazul în care nu vrei sau nu ai de unde plăti o factură colosală?
Avocata Iulia Medeleanu a confirmat faptul că situația facturilor la curentul electric este foarte gravă. Vestea proastă este că dezastrul va continua și în anul 2023. Ea consideră că ținta acestor facturi uriașe este, de fapt, executarea silită a românilor.
Care este scopul emiterii facturilor uriașe
„Există o ordonanță prin care au stabilit că facturile fiscale bugetare sunt titluri executorii. Asta înseamnă că nu mai trecem prin procedura simplificată a ordonanței de plată, ci se merge direct la executorul judecătoresc pe creanțele fiscale, bugetare. Se trece la executarea silită a oamenilor pe venituri. Iar dacă sunt sume mai mari, urmează proprietățile, asta urmăresc ei”, anunță apărătorul.
Așadar, Medeleanu susține că ținta acestor facturi inexplicabil de mari este, de fapt, proprietatea românilor. Avocații s-au unit pentru a lupta cu acest sistem, spune Iulia Medeleanu, care avertizează că români până în prezent nu au primit facturi foarte mari. Conform acesteia, urmează la finalul lunii ianuarie, februrarie, un val de facturi uriașe.
Ce puteți face, dacă nu vreți sau nu puteți să plătiți facturile
În cazul în care vă confruntați cu o astfel de situați și nu vreți sau nu puteți să vă plătiți facturile, iată ce puteți face, după cum spune avocatul. Așadar, oamenii vor fi puși față în față cu partenerul contractual care face acțiuni vizând clauze abuzive. Aceste clauze nu sunt negociate, acuză avocatul, ci sunt impuse.
„Prin impunerea unei clauze, aceasta este lipsită de eficacitate juridică, deoarece înfrânge principiul liberei voințe. Înfrângând principiul liberei voințe, rezultă că orice clauză este lipsită de nulitate absolută”, afirmă Iulia Medeleanu, conform Gândul.ro.
Astfel, românii trebuie să fie foarte atenți la indexul pe care îl au. Dacă suma din factură este mai mare decât indexul, trebuie apelat imediat la autorități. Reamintim că ANPC și ANRE au sancționat dur furnizorii de energie pentru aceste practice necomerciale. Din păcate, ele tot continuă să aibă loc.
Acțiunea în instanță, pe ultimul loc
„Primul instrument pe care l-am dat deja publicității este această notificare pe care eu o fac către furnizorul meu, conform codului fiscal. Am posibilitatea să fac stornare, adică refuzul meu de plată, manifestat față de suma înscrisă pe factură. Firma este obligată să-mi răspundă în scris, să facă verificările, inclusiv să trimită un agent de-al lor la mine acasă, la terminal și să vadă indexul propriu-zis”, îi învață avocatul pe români.
Firma este obligată să răspundă acestei solicitări în termen de cinci zile. Dacă nu o face, următorul instrument este reclamație la ANRE și ANPC. Dacă nici așa nu se ajunge la niciun numitor comun, atunci ultimul instrument este instanța de judecată, și sunt șanse mari de câștiguri.