Multe vaccinuri și anticorpi monoclonali sunt în curs de dezvoltare pentru a combate virusUL respirator, care este responsabil pentru majoritatea cazurilor de bronșiolită.
Epidemia de bronșiolită se extinde în secțiile de pediatrie, care nu dispun de personal suficient și, prin urmare, nu au capacitatea de a îngriji copiii. Deși diverse virusuri pot fi responsabile de această obstrucție a bronhiolelor, cele mai înguste ramuri ale sistemului respirator, principalul vinovat este cunoscut: virusul sincițial respirator.
Acest virus extrem de contagios afectează în fiecare an aproximativ 64 de milioane de persoane din întreaga lume, cu un risc ridicat de spitalizare în cazul copiilor sub 1 an și al persoanelor în vârstă. Aproximativ 160.000 de persoane mor anual din această cauză, trei sferturi dintre acestea fiind copii sub cinci ani. În România, rata mortalității este mai mică de 1%, adică câteva zeci de decese pe an.
Tot mai multe cazuri de bronșiolită
Acest virus ARN din familia pneumovirusurilor a fost identificat pentru prima dată la un copil în 1957. În ciuda acestui fapt, în ultimii șaizeci de ani au fost dezvoltate relativ puține tratamente, iar tratamentul rămâne în primul rând simptomatic: curățarea nasului, medicație antifebrilă, hidratare, ventilație și intubare în cazurile cele mai grave.
„Având în vedere că este vorba de o epidemie de iarnă cu un impact major asupra sănătății, este surprinzător că nu a fost lansată niciodată o strategie care să vizeze toți nou-născuții în perioada de iarnă”, subliniază experții în medicină.
Epidemia de bronșiolită se extinde în secțiile de pediatrie, care nu dispun de personal suficient și, prin urmare, nu au capacitatea de a îngriji copiii. Deși diverse virusuri pot fi responsabile de această obstrucție a bronhiolelor, cele mai înguste ramuri ale sistemului respirator, principalul vinovat este cunoscut: virusul sincițial respirator (VSR).
Dar mulți producători lucrează la strategii terapeutice care ar putea schimba fața viitoarelor epidemii prin reducerea numărului de copii care trebuie internați în spital. Treizeci și trei de tratamente preventive pentru VSR sunt în curs de dezvoltare clinică, dintre care nouă se află în stadii avansate.