Alimentele pot face orice pentru organism – de la întărirea acestuia, la slăbirea lui și până la afectarea lui cu diferite boli. În mod surprinzător, unele alimente au, de asemenea, capacitatea de a agrava stresul. Iar când vine vorba de sănătate, unul dintre cei mai importanți factori, în afară de alimente, este somnul.
O minte și un corp odihnit funcționează mult mai bine decât unul care este lipsit de somn. Confuz în legătură cu ce să mănânci și ce să eviți? Nu vă faceți griji, un nou studiu spune că urmarea unei „diete psihobiotice” ar putea fi cheia pentru a obține ușurarea tuturor necazurilor – de la îmbunătățirea somnului la scăderea nivelului de stres.
Ce este dieta psihobiotică?
Potrivit unui nou studiu publicat recent, urmarea unei diete psihobiotice bogate în alimente prebiotice ar putea determina intervenții orientate spre microbiotă care ar putea sprijini sănătatea mintală. Pentru studiu, experții au recrutat 45 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani – toți aceștia consumând o dietă săracă în fibre.
În timp ce toți participanții s-au întâlnit cu un dietetician pentru consiliere, experții i-au împărțit în două grupuri cu instrucțiuni dietetice variate – primul a urmat o piramidă alimentară, în timp ce al doilea a consumat alimente psihobiotice.
Care sunt beneficiile urmării unei diete psihobiotice?
Experții au observat că cel de-al doilea grup care a fost instruit în mod special să includă în dieta lor două-trei porții de alimente fermentate precum chefir și varză murată, împreună cu 6-8 porții de fructe și legume bogate în fibre prebiotice și 5-8 porții de cereale în fiecare săptămână au raportat o îmbunătățire a somnului. De asemenea, aceștia au raportat o scădere a cantității și intensității stresului resimțit pe durată.
Studiul, au spus experții, a oferit rezultate promițătoare și a încurajat urmarea unei diete psihobiotice datorită efectelor sale pozitive asupra digestiei și gestionării stresului. Stresul nu numai că afectează creierul, dar își pune amprenta și asupra digestiei și absorbției nutrienților esențiali în organism.