Reclamă

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a dat mai multe detalii importante despre creșterea punctului de pensie. Începând cu data de 1 ianuarie 2023, cinci milioane de pensionari vor primi mai mulți bani de la stat. 

Daniel Baciu a declarat că începând cu prima zi a anului viitor, cinci milioane de pensionari trebuie să beneficieze de majorarea pensiilor. Oficialul a declarat că politicienii din coaliția de guvernare trebuie să ia această decizie, iar reprezentanții Casei Naționale de Pensii trebuie să o aplice. 

Anunț important pentru toți pensionarii

Totodată, Daniel Baciu a explicat faptul că punctul de pensie ar trebui să fie același pentru toți pensionarii. Președintele Casei Naționale de Pensii a mai explicat că în ultimii 20 de ani nu s-a făcut o majorare diferențiată.  

„De ce trebuie să fie același? Pentru că pensiile în România sunt calculate pe contributivitate. Dacă intri și faci această majorare diferențiată a pensiilor, automat se creează dezechilibre în rândul pensionarilor, pentru că unii or să primească mai mult, iar alții or să primească mai puțin. Deci punctul de pensie trebuie să crească la fel, uniform pentru toți pensionarii din sistemul public de pensii”, a explicat Daniel Baciu.

Ultima oră! Adevărul despre creșterea pensiilor în România: Unii vor primi mai mult, alții mai puțin

Mai multe beneficii financiare pentru pensionari

Pe lângă creșterea pensiilor, Daniel Baciu a reamintit despre voucherele pe care le vor primi pensionarii vulnerabili, achitate din fonduri externe, nerambursabile, din fonduri europene. Cu acele vouchere pensionarii pot beneficia de alimentele de bază, dar și de mâncare caldă.  

De asemenea, pe lângă aceste vouchere, pensionarii cu venituri sub 4.000 de lei ar putea primi un ajutor de la stat pentru a-și plăti facturile. Suma totală, cumulată cu pensiile, ar trebui să însumeze 4.000 de lei. De exemplu, dacă un pensionar are pensia de 3.000 de lei, el va mai primi din partea statului 1.000 de lei. 

Momentan nu s-a făcut un anunț clar cu privire la majorarea pensiilor. Un anunț oficial se va face abia după ce va fi stabilit bugetul pe anul 2023. Totuși, deja se știe faptul că pensiile românilor vor crește cu un procent de 15%. Este important de precizat că nu vor crește pensiile în sine, ci procentul se va aplica contributivității. 


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro