Reclamă

De obicei, această problmeă vine pe neașteptate și în momente nepotrivite: Ochii te ard, te mănâncă, lăcrimează și sunt roșii.

Medicii o numesc conjunctivită atunci când vasele de sânge ale conjunctivei se umflă. Uneori ai impresia că ai nisip în ochi. Dacă ochiul este pur și simplu suprastimulat, simptomele dispar de obicei după o perioadă scurtă de timp. În cazul în care simptomele persistă, trebuie să vizitezi un oftalmolog.

Ce nu trebuie să faceți dacă aveți conjunctivită

În general, cei afectați nu ar trebui să-și trateze singuri ochii. Și în niciun caz nu folosiți comprese făcute din infuzii de mușețel sau din pliculețe de ceai. Plantele declanșează reacții alergice la unele persoane.

Există boli ale ochilor care cauzează afecțiuni similare conjunctivitei – dar care nu sunt deloc inofensive. În cazul infecțiilor corneei, ale irisului sau ale mușchilor oculari, diagnosticarea și tratamentul precoce sunt importante.

În caz contrar, ochiul va suferi leziuni permanente.

Durerea severă, sensibilitatea la lumină și scăderea vederii ar trebui să fie un motiv întemeiat pentru a consulta un oftalmolog cât mai curând posibil. Acest lucru este valabil și pentru petele negre sau „scame” zburătoare în câmpul vizual.

Conjunctivită – posibili factori declanșatori

Posibilii factori declanșatori sunt

  • Viruși
  • Bacteria
  • Ciuperci
  • Mai rar: lumina UV intensă sau erori de refracție

Tratamentul corect al conjunctivitei

Ochii uscați sunt deosebit de vulnerabili. Conjunctivita este tratată cu picături pentru ochi sau unguente speciale care ajută la ameliorarea senzației de arsură a conjunctivitei. În cazul conjunctivitei bacteriene, pot fi luate în considerare și antibioticele cu spectru larg, aplicate tot local sub formă de picături sau unguente.

Nu atingeți ochii cu mâinile!

Dacă este posibil, ochiul afectat nu trebuie atins cu mâinile. „Conjunctivita bacteriană și mai ales cea virală sunt contagioase”, subliniază Bettina Sauer de la Stiftung Warentest din Berlin. Dacă o persoană atinge ochiul infectat – pentru că o arde sau o mănâncă – trebuie să se spele bine pe mâini după aceea.

Nu împărțiți prosoapele!

„Nu ar trebui să împărțiți prosoapele cu alții”, mai spune Sauer. Dacă copiii sunt bolnavi, nu trebuie să se întoarcă la grădiniță sau la școală până când oftalmologul nu dă undă verde.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro