Deși se găsesc mai ales pe față, punctele negre sunt pete care pot apărea pe orice zonă a corpului.
Ele pot arăta ca murdăria înfiptă în piele, dar sunt de fapt mai multe în ele decât ați putea crede. Ele par negre din cauza oxidării, un proces care are loc atunci când porii se înfundă cu murdărie și sunt expuși la aer.
Curăţare
Folosește o mască de albuș: Scoate galbenușurile din 2 ouă și aplică ușor albușurile pe față pentru a forma un strat subțire. Lasă masca să acționeze 2 minute sau până se usucă. După ce o face, aplică un al doilea strat de albușuri. Lăsați masca pe față timp de 20 de minute. Folosește apă caldă pentru a clăti albul de pe față. Albușurile de ou ajută la strângerea porilor și elimină orice murdărie înfundată, oferindu-vă o piele netedă, fără puncte negre.
Utilizați miere și scorțișoară: amestecați o jumătate de linguriță de scorțișoară cu o lingură de miere. Aplicați acest amestec frecându-l pe față cu mișcări circulare. Continuați să frecați timp de aproximativ 3 minute. În timp ce scorțișoara acționează ca un scrub, mierea acționează pentru a elimina murdăria din porii deschiși și acționează și ca un antibiotic natural.
Utilizați pastă de schinduf: formați o pastă amestecând schinduf cu apă și tamponați-o pe față. Lasă-l să stea timp de 10 minute înainte de a-l clăti cu apă rece.
Exfoliere
Exfoliant cu lămâie, iaurt, miere și sare: creează un scrub amestecând sucul de lămâie, o lingură de sare, o lingură de iaurt și un pic de miere. Aplicați acest scrub cu mișcări circulare peste zonele feței predispuse la puncte negre. Frecați în continuare timp de aproximativ 3 minute și clătiți cu apă călduță.
Lapte și exfoliant cu nucșoară: Amestecați o lingură de lapte (în special lapte de unt) cu suficientă pudră de nucșoară pentru a crea o pastă. Aplicați acest amestec pe față în timp ce frecați ușor pentru a îndepărta toată murdăria îngropată adânc în pori. Continuați să frecați timp de 3 minute înainte de a o spăla cu apă caldă. Efectele de spălare ale granulelor de nucșoară combinate cu laptele hrănitor pentru piele vă vor lăsa cu o piele fără pată și hrănită.
Utilizați exfoliant cu bicarbonat de sodiu: bicarbonatul de sodiu este ușor disponibil în majoritatea bucătăriilor. Pentru a face acest exfoliant, trebuie doar să adăugați bicarbonat de sodiu în apă pentru a crea o pastă.
Frecați-vă ușor fața într-o mișcare circulară cu această pastă timp de aproximativ 5 minute și apoi clătiți. După ce ți-ai curățat fața, poți lăsa pasta să stea pe față timp de aproximativ 10 minute înainte de a o spăla cu apă. Bicarbonatul de sodiu este un demachiant natural, iar granulația fină a pudrei curăță celulele moarte ale pielii.
Tratamente chimice
Utilizați o cremă cu retinoizi: Aceste creme sunt bogate în vitamina A, ajutând astfel la creșterea pielii și prevenind acumularea de ulei pe piele. Se recomandă utilizarea de 2-3 ori pe săptămână.
Utilizați benzi de îndepărtare a punctelor negre: Una dintre cele mai ușoare metode de a elimina punctele negre este utilizarea acestor benzi. Aceste benzi conțin o soluție ultra-lipioasă care se usucă atunci când vine în contact cu fața ta. Așteptați 15 minute pentru ca benzile să se usuce, apoi trageți-le repede pentru a vă scoate punctele negre. Este recomandat să urmați una dintre rutinele de curățare menționate mai sus înainte de a utiliza aceste benzi.
Încercați gelul facial pe bază de acid salicilic: aplicați un strat subțire de gel pe zona afectată și lăsați-l să se usuce timp de 30 de minute. Clătiți-l folosind apă călduță. Acidul salicilic dizolvă pielea moartă, uleiul și murdăria pentru a vă oferi o piele fără puncte negre.