Reclamă

Banii lichizi au fost înlocuiți treptat cu cardurile. Astfel, încet, piața s-a adaptat către această direcție. Cei mai mulți dintre comercianți au introdus în sistemele lor după modelul marilor magazine, plățile cu cardul. Totuși, numeroși cetățeni nu vor cu nici un chip să folosească tehnologia atunci când au de plătit ceva.

O nouă lege ar putea însă să schimbe radical acest lucru. Aceasta a fost discutată în Senat. Românii nu au de ales decât să aștepte dacă aceasta va fi adoptată.

Plățile salariale doar pe card

Această măsură face parte din proiectul de lege discutat recent în Senat. Conform acestuia, angajatorii vor avea obligativitatea să acorde salariile doar prin sistemul bancar, pe card. Chiar dacă mulți dintre aceștia aplică deja acest lucru, nu toți își doresc o asemenea schimbare.

Totodată, în proiectul de lege este specificat și că toți cei care fac comerț ar putea fi obligați să accepte plățile cu cardul. Dacă în cazul marilor magazine acest sistem este implementat deja de ani buni micii comercianți nu găsesc o justificare pentru a introduce plățile cu cardul.

Banii lichizi rămân preferații românilor

În majoritatea statelor lumii, plățile digitale se află pe primul loc în detrimentul celor cu bani cash. Românii nu par însă să agreeze deloc acest sistem. Un studiu realizat anul trecut a scos la iveală această realitate. Mai exact, cetățenii țării noastre preferă să achite aproape orice tip de plată „cu banii jos”.

Pentru a alinia România acestor standarde, aleșii politici au depus proiectul care vizează această schimbare în Parlament.

Dacă modificările vor fi adoptate, cel mai probabil nu doar salariații vor avea nemulțumiri încasând remunerațiile strict pe card. Și companiile nu vor privi cu siguranță cu ochi buni obligativitatea de a restrânge unele activități financiare.

„Plățile de natură salarială plătite de angajator, pensiile, indemnizațiile și alocațiile de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”, se arată în document, conform Avocat.net

Scutiți de aceste măsuri vor fi totuși acei comercianți considerați „vulnerabili” din punct de vedere economic. Mai concret, cei care nu ating un plafon mare de vânzări.

 


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro