Acordul privind exporturile de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră, singurul compromis major negociat între Kiev și Moscova de la începutul conflictului din februarie, a fost spulberat.
Chiar dacă mișcările navelor de marfă care pleacă din sau care se îndreaptă spre aceste porturi nu au fost imediat întrerupte luni, 31 octombrie, decizia, anunțată sâmbătă de partea rusă, ridică temeri de o nouă creștere a prețurilor grâului și de o înrăutățire a prețului la nivel global.
Acordul, denumit „inițiativa cerealelor Mării Negre”, a fost negociat în iulie, sub egida ONU și Turcia. Acesta a permis Ucrainei să exporte milioane de tone de cereale anterior sub o blocadă strictă a Rusiei în Marea Neagră, unde sunt situate porturile de cereale.
Începând de duminică seara, reprezentanții ruși la Centrul Comun de Coordonare, responsabil cu inspectarea navelor care trec prin strâmtoarea Bosfor, și-au anunțat plecarea din acest organism „pentru o perioadă nedeterminată” . Soarta ultimelor bărci aflate în tranzit este încă incertă.
Daune „nesemnificative”
Pentru a-și justifica decizia, Moscova dă vina pe un „atac terorist” atribuit armatei ucrainene, ale cărei drone au lovit flota rusă cu sediul la Sevastopol, în Crimeea anexată, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Descrisă ca fiind „masivă” de către Rusia, lovitura ar fi provocat totuși doar daune „nesemnificative” unui tren de mine al marinei, fără a provoca victime, conform Moscovei.
Surse ucrainene prezintă o imagine diferită a acestui atac, care ar fi văzut utilizarea în comun a dronelor aeriene și maritime. Potrivit acestora, patru nave militare ruse au fost avariate, inclusiv nava amiral a flotei, fregata Admiral-Makarov , folosită pentru lansarea rachetelor de tip Kalibr spre Ucraina.
Vă reamintim faptul că, Rusia a anunțat sâmbătă, 29 octombrie 2022, că își suspendă participarea la acordul care asigură continuarea exporturilor de cereale ucrainene, după un atac masiv cu drone care vizează nave rusești în Crimeea.
O decizie criticată de Kiev, Washington și Uniunea Europeană, acest acord asupra cerealelor fiind considerat foarte important pentru securitatea alimentară mondială.
Acordul urma să expire la jumătatea lunii noiembrie. Dar, în cele din urmă, Ministerul rus al Apărării, ignorând avertismentele americane, a anunțat sâmbătă, 29 octombrie 2022, că Rusia își suspendă imediat participarea la acordul care asigură continuarea exporturilor de cereale ucrainene.