Reclamă

Moartea subită cardiacă este definită ca moarte naturală cu pierderea bruscă a conștienței în termen de o oră de la debutul simptomelor. Poate apărea la o persoană cu sau fără boală cardiacă cunoscută. Momentul și modul de apariție sunt total neașteptate. Moartea subită reprezintă o problemă de sănătate publică pentru țara noastră în ultima vreme.

Moartea subită a adulților rămâne o problemă majoră. Incidența sa este estimată la 5000 de persoane anual, dar datele epidemiologice rămân foarte imprecise. Aceste cazuri sunt mai des întâlnite la persoanele cu vârste cuprinse  între 45 și 75 de ani. Apare de 3 până la 4 ori mai des la bărbați decât la femei.

Boala coronariană și cardiomiopatiile sunt cauzele cele mai frecvente la populația de peste 35 de ani. Mecanismul morții subite este o tulburare de ritm ventricular (fibrilație ventriculară sau tahicardie ventriculară) în mai mult de 80% dintre cazuri.

Sursa: Social media

În ciuda cunoașterii mai bune a cauzelor și mecanismelor, este îngrijorător să observăm că rata de supraviețuire la moarte subită fără sechele neurologice majore rămâne sub 3% la noi.

Prevenția secundară este relativ simplă. Se bazează în esență pe implantarea unui defibrilator automat implantabil, atunci când stopul cardiac a avut loc în absența unei cauze acute sau reversibile.

Prevenția primară, cea a pacienților cu risc, dar care nu au avut niciodată o aritmie, este mult mai complexă.

La pacienții cu boli cardiace cunoscute, în special după infarctul miocardic, prevenirea utilizează fie medicamente (anti-aritmice sau non-anti-aritmice) din așa-numitele grupuri „de risc ridicat”, fie implantarea profilactică a unui defibrilator automat în astfel de cazuri, numite grupuri cu „risc foarte ridicat”.

Moartea subită cardiacă este o moarte naturală cauzată de o insuficiență a inimii. În peste 80% din cazuri, „mecanismul morții subite este o tulburare de ritm ventricular (fibrilație ventriculară sau tahicardie ventriculară . Fibrilația ventriculară este „ o bătaie bruscă, extremă și necontrolată a inimii ”. 

Concret, vasul care transportă sângele oxigenat de la plămâni la inimă se blochează: inima nu poate, prin urmare, nici să pompeze sânge și nici să alimenteze creierul și plămânii, iar bătăile inimii pot deveni neregulate și uneori se pot opri. Persoana se oprește astfel să respire, își pierde rapid cunoștința și nu are puls .

Care sunt cauzele?

În 9 din 10 cazuri, cauza morții subite este de origine cardiovasculară . La cei sub 45 de ani, moartea subită ar putea fi legată de boli de inimă moștenite nedetectate , cum ar fi:

  • boală de inimă hipertrofică
  • tulburări de ritm cardiac
  • un defect congenital al arterelor coronare sau al mușchiului inimii

în afară de bolile cardiace ereditare, unele decese subite la persoanele sub 45 de ani pot fi rezultatul infarctului miocardic


Reclamă

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro