Reclamă

Pistruii sunt urme mici, inofensive, care apar pe piele.

Genetica și expunerea la soare sunt principalele cauze ale pistruilor. Unii oameni sunt mai predispuși să facă pistrui decât alții, în funcție de genele și tipul de piele.

Dacă o persoană are mai multe șanse genetic să dezvolte pistrui, expunerea la lumina soarelui îi poate face să apară. Pistruii sunt frecventi la copii și pot să dispară sau să devină mai puțin vizibili pe măsură ce cresc.

Există mai multe tipuri de pistrui

Pixabay

Cele mai comune dintre cele două sunt efelidele, care sunt urme plate, maro deschis, și care tind să fluctueze în funcție de anotimp. Pot deveni mai întunecate vara și mai deschise în timpul iernii. De fapt, oamenii pot vedea că se estompează chiar și după aplicarea de protecție solară timp de câteva săptămâni.

Apoi există lentiginele, petele din cauza problemelor cauzate de ficat sau petele de vârstă. Unde pielea conține și mai multe celule melanocite și, prin urmare, nu se schimbă de obicei în funcție de expunerea la lumina soarelui.

Unii pistrui sunt genetici

Pistruii sunt legați de un jucător genetic cheie în reglarea culorii pielii și părului. O genă cunoscută sub numele de MC1R controlează cantitatea de melanină pe care o produceți din două tipuri diferite. Cele două tipuri sunt : eumelanină maro mai închisă și feomelanină galben-roșiatică. Dacă gena ta MC1R este inactivă, vei produce mai multă feomelanină. Ceea ce duce la păr/piele deschis la culoare, precum și o tendință pentru pistrui.

Nu te naști cu pistrui

Ați văzut vreodată un nou-născut cu pistrui? Nu. Nu. În ciuda a ceea ce spun unii oameni, pistruii sunt întotdeauna de la expunerea la soare. Pistruii fac ca celulele care produc pigmentul din pielea ta să se întoarcă și să creeze mai mult pigment.

Sunt o indicație a cât de sensibilă este pielea ta la soare

La unii oameni, melanina este produsă uniform prin piele. Atunci când nu este, pistruii sunt mici aglomerări de melanină care fluctuează odată cu soarele. Dacă aveți o mulțime de pete, pielea este mai sensibilă și aveți un risc mare de cancer de piele. (Deși pistruii nu sunt niciodată canceriși.)

Se dublează ca protecție solară naturală

Melanocitele acționează ca o protecție solară naturală, întunecându-vă fața și, astfel, fac pielea mai puțin sensibilă la razele UV. Dar serios, nu este o scuză să nu aplici și să reaplici un minim de SPF 30 zilnic.

Sunt în continuare un factor de risc pentru cancerul de piele. Deoarece sunt cauzate de lumina ultravioletă, așa că dacă faci o mulțime de pistrui, ar trebui să fii foarte vigilent cu privire la sănătatea pielii tale și să-ți faci un control anual al pielii.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro