Reclamă

Modul în care se dezvoltă demența și cauzele acesteia este încă departe de a fi înțeleasă. Dar, cu fiecare nou studiu pe această temă, puzzle-ul pare să se rezolve.

Medicii se pare că au un răspuns la întrebarea: Cum pot reduce riscul de demență? Aparent cu medicamente antihipertensive simple și relativ ieftine, potrivit rezultatelor unui studiu internațional la scară largă.

Care este legătura dintre demență și hipertensiune arterială?

Demența devine în prezent o epidemie globală, afectând aproximativ 50 de milioane de persoane din întreaga lume. Se preconizează că numărul acestora se va tripla până în 2050, în principal din cauza îmbătrânirii populației. Se bănuiește de mult timp că, controlul tensiunii arteriale ar putea fi cheia reducerii riscului de demență, dar există puține studii care să includă rezultatele în cazul demenței, potrivit fitbook.de.

Pentru a examina mai în detaliu relația dintre tensiunea arterială și demență, cercetătorii de la George Institute for Global Health (Australia) au analizat cinci situații în care au utilizat diferite medicamente antihipertensive și au urmărit pacienți deja în vârstă până când aceștia ar putea dezvolta demență. Astfel, durata medie a studiului a fost de puțin peste patru ani.

Antihipertensivele pot reduce riscul de demență cu 13%

În total, au fost analizate datele privind sănătatea a 28.008 persoane din 20 de țări. Cu toții sufereau de hipertensiune arterială și aveau în medie 69 de ani, potrivit studiului publicat în „European Heart Journal”.

Cu toate acestea, cu cât participanții încercau mai mult timp și mai intens să își reducă tensiunea arterială – fie prin medicamente, fie prin alte metode – cu atât era mai puțin probabil să dezvolte demență în anii următori.

Antihipertensivele, în special, au redus riscul de demență cu 13%.

„Am constatat că tratarea hipertensiunii arteriale a avut un efect semnificativ asupra reducerii probabilității de demență”, explică Dr. Ruth Peters, conducătorul studiului, într-o declarație.

Pentru omul de știință, rezultatele indică o relație în mare măsură liniară între reducerea tensiunii arteriale și scăderea riscului de demență.

Cele mai puternice dovezi de până acum pentru această legătură

Dr. Peters și echipa sa speră că descoperirile lor vor contribui la dezvoltarea unor intervenții în sănătatea publică pentru a încetini progresia demenței.

„Studiul nostru oferă cele mai puternice dovezi de până acum că tratamentul antihipertensiv, sau medicamentele antihipertensive pe parcursul mai multor ani, reduc drastic probabilitatea de a dezvolta demență,” spune Dr. Peters.

Cu toate acestea, cercetătorii nu știu încă dacă reducerea suplimentară a tensiunii arteriale la persoanele cu tensiune arterială sănătoasă sau începerea tratamentului mai devreme în viață reduce și mai mult riscul de demență pe termen lung. Aceste întrebări vor fi clarificate acum în cadrul unor studii de monitorizare.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro