Reclamă

Încă nu înțelegem pe deplin scopul viselor noastre.

Dar asta nu împiedică creierul nostru să creeze concepte frumoase, dar ciudate în lumi alternative, care ne lasă uluiți dimineața. Dar din anumite motive, anumite obiecte și acțiuni obișnuite par să nu apară niciodată în visele noastre, în timp ce elefanții zburători, luptele cu extratereștrii sau mersul pe motociclete ar putea face parte din repertoriul nostru normal de vis. Cu toate acestea, lucruri precum smartphone-urile, oglinzile și mâncarea sunt oaspeți rari în visele noastre.

Văzând smartphone-uri

Pixabay

Potrivit cercetărilor, doar aproximativ 3,55% dintre femei și 2,69% dintre bărbați văd smartphone-uri în vis. Ar putea fi legat de faptul că smartphone-urile și alte dispozitive moderne au apărut în viața noastră destul de recent, iar creierul nostru nu este destul de obișnuit cu ele.

Există o teorie conform căreia visăm pentru ca creierul nostru să ne proceseze anxietățile și temerile și ne ajută să facem față evenimentelor stresante. Așadar, visarea acționează ca un fel de mecanism de apărare evoluat, iar lucrurile la care visăm provin adesea din părți mai vechi ale minții umane. Sunt mai conectați la probleme la care strămoșii noștri s-ar putea raporta, cum ar fi lupta și supraviețuirea.

Cu toate acestea, unele circumstanțe ar putea declanșa apariția smartphone-urilor în visele noastre. Alice Robb, autoarea unei cărți despre vise, spune că oamenii au mai multe șanse să vadă smartphone-uri în visele lor atunci când trec prin unele evenimente intense de viață, cum ar fi doliu sau pierderea unei persoane dragi.

Scrie, citește sau vorbește efectiv

Regiunile creierului nostru care sunt responsabile pentru interpretarea limbajului sunt mult mai puțin active în timp ce dormim. De aceea formarea și exprimarea limbajului poate deveni o sarcină destul de mare.

De exemplu, unii oameni notează că nu sunt siguri că ei sau alți oameni vorbesc de fapt în visele lor. Iar comunicarea dintre ei pare mai degrabă telepatie. Deci putem înțelege conceptele și ideile în timp ce dormim și ne putem exprima. Dar nu auzim cu adevărat sunetul și nici nu vedem pe cineva vorbind.

Același lucru este valabil și pentru a citi, a scrie sau a spune timpul. Ne putem face o idee generală, dar rareori putem distinge cuvinte separate sau spunem ora exactă. Cu toate acestea, oamenii care folosesc foarte mult limbajul în viața de zi cu zi. Cum ar fi scriitorii sau poeții, pot fi capabili să înțeleagă limbajul în visele lor și să vină cu idei noi care pot fi încă utile după ce se trezesc.

Întâlnirea cu străini

Există o teorie conform căreia creierul nostru nu poate „inventa” oameni noi. Iar toți străinii pe care îi vedem în visele noastre sunt fie oameni pe care i-am întâlnit deja undeva. Fie fețele lor sunt o combinație de trăsături pe care le-am văzut deja. În timp ce cercetătorii subliniază că până acum, nu există nicio modalitate de a testa această teorie din cauza naturii viselor noastre, ei spun că această ipoteză ar putea fi încă adevărată.

Majoritatea viselor noastre se bazează probabil pe elemente banale din viața noastră, așa că probabil că am văzut deja străini din visele noastre. Este posibil să nu le amintim. Deoarece interacțiunea a fost scurtă și lipsită de sens. Cum ar fi, de exemplu, dacă vedem o persoană într-o mulțime sau într-o reclamă TV și nu ne amintim în mod conștient de ele.

Cu toate acestea, probabil că nu există nimic care ar putea împiedica creierul nostru să vină cu fețe noi. Dar totuși, este posibil să se bazeze pe trăsăturile faciale pe care le-am văzut deja.

Făcând activități fizice

Probabil că toți am fost acolo – încerci să alergi, să lupți sau să sari sus. Dar ai impresia că faci totul cu încetinitorul, indiferent cât de mult ai încerca. Cercetătorii sugerează că putem percepe timpul diferit în timp ce dormim, atât mai repede, cât și mai lent.

În plus, vedem vise în timpul somnului REM, iar mușchii noștri sunt imobilizați și relaxați în acest timp. În acest fel, creierul nostru se asigură că nu vom acționa în funcție de ceea ce visăm. Deci, acest sentiment de mișcare lentă poate apărea din cauza lipsei de feedback muscular. Sau a procesării neuronale mai lente în această etapă a somnului.

Privindu-ne în oglindă

Oglinzile și reflexiile sunt concepte curioase când vine vorba de vise. Ideea este că, în lumea reală, reflecțiile respectă legile fizicii, dar visele sunt conduse de așteptările și amintirile noastre subconștiente. Iar regulile din „viața reală” nu se aplică cu adevărat acolo. Deci, de obicei, vom vedea fie ceva neclar sau care nu se poate distinge cu adevărat în oglindă. Fie ne-am putea vedea fețele care au fost transformate într-un mod ciudat.

Unii oameni cred că, din moment ce visele ne pot ajuta să ne procesăm viața de veghe într-un fel. A vă vedea reflectarea într-o oglindă ar putea însemna să vă priviți din punct de vedere psihologic și nu din unul realist. Deci, lucrurile pe care le vedeți într-o oglindă ar putea avea unele corelații cu evenimentele din viața de zi cu zi. Cu stima de sine și cu luptele prin care ați putea trece.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro