Reclamă

Guvernul de coaliție al Germaniei a convenit asupra unui plan de legalizare a consumului recreațional de canabis în rândul adulților.

Deținerea a până la 30 g (1 oz) pentru uz personal ar fi permisă. Magazinele și farmaciile autorizate l-ar vinde.

Planul nu a fost încă aprobat în parlament – dar primește și undă verde de la Comisia Europeană.

Ministrul Sănătății Karl Lauterbach a spus că planul ar putea deveni lege în 2024. În UE, doar Malta a legalizat canabisul recreațional. Țările de Jos nu au mers atât de departe decât planul german – conform legislației olandeze, vânzarea unor cantități mici de canabis în „cafenea” este tolerată.

Planul german

Pixabay

Planul german ar permite, de asemenea, cultivarea acasă a trei plante de canabis per adult. Mișcarea a fost prevăzută în manifestul guvernului de coaliție, anunțat anul trecut. Social-democrații (SPD) conduc coaliția, cu Verzii și liberali-democrați liberi ca parteneri.

Mai multe țări au legalizat utilizarea limitată a canabisului medicinal. Canada și Uruguay au legalizat și canabisul recreațional.

În SUA, 37 de state și Washington DC au legalizat canabisul medicinal, în timp ce 19 state l-au aprobat pentru uz recreațional. Aceasta reprezintă cu mult peste 40% din populația SUA.

Interdicția germană „nereușită”

Prezentând planul, domnul Lauterbach a spus că dezincriminarea va ajuta la protejarea sănătății tinerilor, deoarece interzicerea canabisului nu a avut „niciun succes evident” în ultimii ani.

El a observat că consumul de canabis a crescut, la fel ca și dependența de droguri în rândul adulților. „Vrem să reglementăm foarte ferm piața”, a subliniat el.

El a spus că guvernul va lua în considerare o posibilă restricție privind concentrația maximă a produselor de canabis vândute adulților cu vârsta sub 21 de ani. Aceasta ar implica monitorizarea nivelului de THC (tetrahidrocannabinol), principalul ingredient psihoactiv al medicamentului.

Domnul Lauterbach a spus că guvernul său își prezintă planul Comisiei UE pentru a verifica dacă respectă tratatele UE.

Acestea – și Acordul Schengen care facilitează călătoria gratuită între 26 de țări – stabilesc reguli care obligă chiar și consumatorii de canabis în scopuri medicinale să obțină un certificat înainte de a călători în altă țară.

Studii științifice

Unele studii științifice au legat tulpinile puternice de canabis de un risc crescut de psihoză, în special în rândul tinerilor. Dar impactul canabisului asupra sănătății este încă aprins dezbătut. Există, de asemenea, unele dovezi că consumatorii obișnuiți de canabis pot deveni dependenți de acesta.

Riscurile pentru sănătate ale canabisului recreațional

Conform planului german, publicitatea sau trimiterea prin poștă a canabisului ar rămâne interzise. Guvernul intenționează, de asemenea, să stimuleze campaniile de informare cu privire la consumul de canabis și riscurile acestuia, vizând în special tinerii.

Pe lângă taxa pe vânzări (TVA), prețul canabisului reglementat vândut ar include și o „taxă pe canabis” guvernamentală.

Guvernul conservator din Bavaria a condamnat planul. Klaus Holetschek de la Uniunea Creștină Socială (CSU) a spus că „trimite un semnal periculos nu numai Germaniei, ci întregii Europe”. El a avertizat că legalizarea ar putea încuraja „turismul drogurilor” european în Germania.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro