Reclamă

Igiena vieții, micronutriție, homeopatie, plante medicinale, aromoterapie… Apariția afecțiunilor de iarnă impune să luăm măsuri preventive. Sfaturile noastre pentru pregătirea pentru sezonul rece le regăsiți în acest articol.

Pe măsură ce sezonul de iarnă se apropie, prevenirea infecțiilor virale și bacteriene este esențială.Pentru a ne feri de infecții, trebuie să ne întărim apărările imunitare.

Dar în ce constă? Sistemul nostru imunitar reunește toate mecanismele fizice de combatere a agenților patogeni: aceste bacterii (salmonella, stafilococi etc.), viruși (gripa, Covid-19, etc.), paraziți (malaria, viermi intestinali, etc.),– care ne îmbolnăvesc. Este alcătuit din organe, celule (numite globule albe sau leucocite) și proteine ​​(anticorpi) care ajută organismul să se protejeze împotriva acestor agenți infecțioși.

Sursa: Social media

Aromaterapie pentru a susține imunitatea

Răceala comună trebuie tratată la primele simptome pentru a evita infecția bacteriană. În aromoterapie, uleiurile esențiale  cu proprietăți purificatoare și antivirale (niaouli, lămâie, ravintsara) pot fi difuzate în aer (dormitor, sufragerie). Majoritatea anginei este virală și se vindecă fără tratament special.

Pastilele compuse din miere, propolis, lavandă, lămâie, eucalipt sunt eficiente. Uleiurile esențiale de eucalipt sau cimbru pot fi folosite prin inhalare. Pentru eliberarea sinusurilor, puteți opta pentru HE de eucalipt  (2 picături într-o batistă, în scobitura încheieturii mâinii sau pe cale orală)

Un stil de viață echilibrat

Pentru a îmbunătăți imunitatea, trebuie mai întâi să lupți împotriva inflamației cronice din organism. Această situație apare, de exemplu, atunci când cineva suferă de anumite boli: diabet, obezitate, cancer… Pentru aceasta, anumite măsuri de stil de viață și alimentație sunt esențiale: somn de calitate adaptat nevoilor noastre, activitate fizică moderată și regulată, alimentație echilibrată, activități sociale, recreative și culturale.

Aceste măsuri ajută la prevenirea sau limitarea complicațiilor tulburărilor și bolilor cronice responsabile de scăderea imunității: diabet, cancer, declin cognitiv… În ceea ce privește alimentația, dieta cretană (abundență de plante; uleiuri vegetale și în special măsline) , pește gras, puțină carne este foarte recomandată.

Puterea plantelor

Anumite plante adaptogene (cum ar fi ginsengul roșu) sporesc imunitatea datorită efectului lor antioxidant. Interesante sunt plantele imunostimulatoare, aând actiune modulanta asupra cortizolului (hormonul stresului): lemn dulce, ginseng si rodiola la adulți si vârstnici; coacăze negre la copii.

Unele  plante conțin polizaharide, adică zaharuri complexe compuse din mai multe molecule de zaharuri simple.  Ele contribuie, de exemplu, la întărirea imunității la o persoană obosită care are infecții repetate. Echinacea este planta imunitară prin excelență.

Poate fi luat la toate vârstele, pentru a preveni virusurile sezonului rece (inclusiv gastroenterita). Este adesea asociat cu chiparosul atunci când imunitatea este deja slăbită (bolnavi, vârstnici, polimedicați etc.). Astragalus este potrivit și pentru persoanele în vârstă cu un sistem imunitar îmbătrânit și/sau slăbit de boli cronice.


Reclamă

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro