Reclamă

Timp de șase luni, casele din orașul de coastă Mykolaiv din sudul Ucrainei nu au apă potabilă curată.

Experții militari și ONU au declarat unei investigații BBC că cred că forțele ruse au întrerupt în mod deliberat alimentarea cu apă în aprilie anul trecut. Imaginile și datele din satelit sugerează că conducta către oraș a fost distrusă în mod deliberat. În timp ce era sub controlul Rusiei.

Distrugerea resurselor vitale pentru viața civilă este considerată pe scară largă drept încălcări ale dreptului internațional umanitar. Dar, în ultimele săptămâni, Rusia a vizat în continuare infrastructura electrică și de apă a Ucrainei. Provocând penurie în întreaga țară.

Se stă la coadă pentru apă

Pixabay

A sta la coadă pe strada din Mykolaiv pentru a colecta apă potabilă curată este periculos. Deoarece orașul este aproape de linia frontului. Și este adesea bombardat. De la invazia Rusiei, aceasta a rămas sub control ucrainean.

„Stai la coada. E teribil de înfricoșător să ieși afară. Doamne ferește să zboare ceva acum”, spune Anya. O mamă în vârstă de 36 de ani care a fugit la Mykolaiv din regiunea vecina Herson sub ocupație rusească.

În Mykolaiv, localnici precum Anya pot colecta până la 20 de litri de apă curată pe zi la punctele de distribuție Rezidenți precum Anya, care are grijă și de alți patru membri ai familiei ei. Au acces la ceea ce se numește apă tehnică în casele lor. Dar nu poate fi folosită pentru băut sau pentru gătit. Chiar și spălarea în ea le inflama pielea. „Este într-adevăr foarte sărat. Are o culoare maro, verzuie”, spune ea.

Acestea sunt condițiile pe care locuitorii au fost nevoiți să le îndure timp de șase luni de la întreruperea alimentării cu apă a orașului. Dovezile adunate de BBC arată că acesta este un act deliberat al forțelor ruse.

În luna aprilie a acestui an, un organ de știri ucrainean a publicat imaginile despre care spune că arată daunele cauzate de forțele ruse singurei conducte de alimentare cu apă din Mykolaiv.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro