Reclamă

Schimbările apar în mod natural în pielea noastră pe măsură ce îmbătrânim.

Devine mai dur și mai fragil și se lasă de-a lungul anilor, uneori chiar mai devreme pentru unii oameni. Pe măsură ce pierzi treptat țesut elastic, sau elastină, inițial observăm linii fine. Dar ceea ce începe ca o cută ușoară se va dezvolta în cele din urmă într-o ridă profundă dacă este lăsată netratată. Ceea ce vedem de obicei este doar vârful aisbergului. Deoarece sub toate acestea se află un declin continuu al structurilor care își pot găsi drumul la suprafață.

Da, modificările sub piele devin evidente pe măsură ce îmbătrânim. Pierderea de grăsime în zone precum obrajii, tâmplele, nasul, bărbia și în jurul ochilor reduce volumul. Pierderea cartilajului accentuează structurile osoase, în special la nivelul nasului. Toate acestea fac parte din îmbătrânirea intrinsecă, sau din procesul natural de îmbătrânire care are loc de-a lungul anilor, indiferent de influențele exterioare. Înseamnă, de asemenea, că în jos-jos, corpul tău produce cu aproximativ 1% mai puțin colagen în piele în fiecare an, odată ce ai împlinit douăzeci de ani.

Mâncarea nesănătoasă

Pixabay

Alegerile alimentare nesănătoase își pot arăta în cele din urmă efectele asupra pielii tale. Mâncarea grasă, cafeaua și chiar băuturile dulci nu sunt cele mai bune opțiuni dacă vrei să ai o piele strălucitoare și cu aspect tânăr.

De asemenea, alimentele nedorite vă pot încărca sistemul cu radicali liberi, care sunt acei insecte urâte care nu pot decât să grăbească procesul de îmbătrânire. O dietă sănătoasă poate fi un adevărat test de răbdare și autocontrol. 

Stil de viata sedentar

S-ar putea să fii un cartof de canapea inofensiv, dar a fi unul poate fi o amenințare serioasă pentru sănătatea ta. Cercetări recente efectuate pe femei au arătat că doamnele care erau sedentare erau biologic mai în vârstă cu opt ani. Oferă o diferență semnificativă de vârstă între cei care au făcut mișcare și cei care doar stau în jur.

Vârsta cronologică nu se potrivește întotdeauna cu vârsta biologică. Studiile au arătat că celulele îmbătrânesc mai repede cu un stil de viață sedentar. Ceea ce înseamnă că îți faci pielea să arate mai îmbătrânită în fiecare zi în care nu reușești să faci mișcare. Experții au analizat modificările în structura ADN-ului, în special a telomerilor, care se scurtează odată cu îmbătrânirea. Acest lucru poate duce la mai multe afecțiuni precum cancerul, bolile de inimă și diabetul.

S-a descoperit că femeile care au stat mai mult în picioare ajung să-și scurteze telomerii mai repede. În consecință, tipul de îmbătrânire care are loc în interior își va găsi în cele din urmă drumul la suprafață. Iar procesul este semnificativ mai rapid pentru cei care petrec mai mult timp stând cu foarte puțin sau fără exerciții fizice.

Calitate slabă a somnului

Lipsa somnului poate accelera îmbătrânirea. De fapt, chiar și o noapte întreagă vă poate oferi deja o previzualizare a ceea ce va suferi pielea dvs. dacă veți continua. Răspunsul, însă, nu este doar în obținerea unui număr bun de ore, ci și în calitatea somnului.

Dormitorii de proasta calitate au prezentat semne crescute de îmbătrânire intrinsecă a pielii, evidențiate de linii fine și elasticitate redusă. Funcția lor de barieră a pielii este diminuată. Ceea ce înseamnă că recuperarea pielii este, de asemenea, cu 30% mai mică în comparație cu cei care dorm de bună calitate. De asemenea, se constată că au o satisfacție mai mică cu aspectul lor. Prin urmare, odihna frumuseții nu este o poveste a soțiilor vechi. Deoarece aceste schimbări induse de stres create de lipsa unui somn de bună calitate vă pot afecta negativ țesuturile faciale.

În plus, condițiile de sănătate legate de datoria de somn pot fi, de asemenea, dăunătoare pentru piele. Poate induce afecțiuni inflamatorii ale pielii. Cum ar fi eczema și psoriazisul. În plus, poate agrava și dermatita de contact alergică și iritantă.

Poziția de somn

Compresia mecanică în timpul somnului poate distorsiona pielea și poate determina dezvoltarea liniilor de somn. Forțele de stres devin evidente pe față atunci când asumați o poziție de dormit laterală sau predispusă. Într-un studiu, chirurgii plasticieni au observat că, la o inspecție atentă a feței pacientului lor, au observat diverse linii faciale. Evaluarea detaliată a arătat că acestea au fost cauzate de poziția lor de dormit. De asemenea, s-a ajuns la concluzia că aceste linii pot fi considerate un factor în formarea ridurilor.

Utilizarea constantă a dispozitivelor electronice

Acesta poate fi destul de greu de eliminat, mai ales atunci când majoritatea a ceea ce facem este fie online, fie pe dispozitivul nostru portabil. Dermatologii trag un semnal de alarmă la lumina vizibilă de înaltă energie (HEV). Emisă de ecranele telefonului, tabletei sau computerului, deoarece aceasta poate provoca leziuni ale pielii. Și, în cele din urmă, poate provoca îmbătrânirea prematură.

Cercetările din Japonia au descoperit că HEV, sau „lumina albastră”, emisă de dispozitivul dumneavoastră electronic pătrunde mai adânc în straturile pielii decât razele UV ale soarelui. Poate întârzia refacerea barierei cutanate de la expunerea la mediu și poate duce, de asemenea, la o hiperpigmentare mai pronunțată a pielii. Îți poți imagina daunele tăcute făcute de acele nenumărate selfie-uri sau orele lungi petrecute deasupra laptopului tău?

Modul în care interacționăm fizic cu dispozitivele noastre poate fi dăunător pielii noastre. De exemplu, unii dermatologi au observat că majoritatea pacienților au gâtul cu aspect mai în vârstă din cauza faptului că își privesc în mod constant laptopurile sau telefoanele, creându-le cute pe gât – sau „gâtul tehnologic”, așa cum îl numesc ei. Cu cât pielea noastră este ținută mai mult într-o cută, cu atât este mai predispusă la riduri.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro