Acest fenomen are loc din cauza fenomenelor. Specialistul Adrian Negrescu spune că oamenii uită că elementul esențial prin care se pierde cea mai mare căldură din locuință sunt ferestrele. El le recomandă oamenilor să fie atenți și la aceste detalii, nu doar la schimbarea becurilor sau la scoaterea aparatelor electrice din priză.
Din păcate, în România, sunt sute de mii de apartamente care au tâmplărie din lemn sau tâmplărie din aluminiu. Negrescu spune că aceste ferestre nu asigură o izolare termică eficientă a locuinței. Mai mult, el dă și cifre. Conform specialistului, 30% din căldura din locuință se pierde prin aceste ferestre.
Adrian Negrescu a vorbit, de asemenea, și de electrocasnicile din casă. Potrivit acestuia, un frigider mai vechi, de aproape 10 ani, consumă dublu comparativ cu unul de nouă generație.
Adrian Negrescu, despre economia la curent electric
„Nu trebuie neapărat să cumpărăm cele mai scumpe produse pentru a face economie. Există o gamă largă de electrocasnice cu niște caracteristici energetice foarte bune la niște prețuri optime. Dar pentru acest lucru este nevoie de bani. Iar banii aceștia putem să-i avem sau trebuie să-i împrumutăm. Iar aici intervin alte criterii, legate de veniturile pe care le avem, de disponibilitatea de a plăti încă o rată pe lângă cea de la casă, chirie sau alte lucruri pe care le mai avem de plătit”, a declarat Negrescu pentru Ziare.com.
Centrala termică mai veche de șapte ani trebuie schimbată
Și centrala termică este foarte importantă atunci când vorbim despre economie. Dacă o persoană are o centrală termică mai veche de 7 ani, ar trebui să se gândească, să o schimbe randamentul unei centrale vechi. Scade semnificativ comparativ cu al uneia noi.
Mașinile de spălat, de exemplu, consumă foarte mult acestea într-o casă cu un copil sau 2 reprezintă principalul consumator de energie. Dacă nu suntem atenți la clasa de energie, am putea consuma foarte mult curent electric pentru folosirea acestui aparat electrocasnic.