Reclamă

Tindem să ne gândim la spațiul cosmic ca la un vid, dar este plin de multe bucăți mici de gunoi spațial.

Un exemplu: fragmente minuscule de resturi stâncoase lăsate în urmă de cometa Halley. Acest lucru se întâmplă atunci când cometa este expusă căldurii solare în timp ce se balansează în apropierea Pământului la fiecare 76 de ani sau cam asa ceva. Orbită proprie a Pământului, la rândul său, trece prin norii acelor fragmente de două ori în fiecare an. Ceea ce are ca rezultat ploi de meteori care îi încântă pe astronomii din curte.

Ploaia de meteoriți

Pixabay

Primul eveniment legat de Halley, ploaia de meteoriți Eta Aquariid, are loc în mai. Acum, în toamnă, este timpul pentru a doua – ploaia de meteoriți ai Orionidelor. Evenimentul își ia numele de la constelația Orion. Care se află în partea cerului pe timp de noapte din care par să provină și meteorii (deși, în realitate, sunt mult mai aproape de Pământ). Meteorii orionide apar între 2 octombrie și 7 noiembrie în fiecare an.

Ora de vârf pentru Orionide din acest an va fi probabil la primele ore ale zilei de vineri, 21 octombrie. Acesta este momentul în care astronomii prevăd că numărul maxim de meteori va fi vizibil pe cer. Și, deoarece Luna va fi doar o semilună, veți observa mai mulți meteori, conform EarthSky. Orionidele sunt una dintre cele mai frumoase ploi de meteori. Asta pentru că sunt înconjurate de unele dintre cele mai strălucitoare obiecte ale cerului. Nu doar Orion, ci și constelațiile Taur și Gemeni.

Oriondele

Societatea Americană de Meteori descrie Orionidele ca fiind o ploaie „de putere medie”. Și observă că într-un an obișnuit, Orionidele produc aproximativ 10 până la 20 de meteoriți minusculi care fulgeră pe cer pe oră la orele de vârf. Unele dintre Orionide sunt mici ca un grăunte de nisip. Chiar și așa, atunci când fragmentele mici ale cometei lui Halley lovesc atmosfera noastră cu o viteză de 238.000 km/h, frecarea le face să ardă puternic. Dacă vă este greu să vă învăluiți cu capul în jurul vitezei unui meteor Orionid, gândiți-vă la asta în felul acesta: ei parcurg 466 de kilometri într-o singură secundă.

După cum s-a menționat mai devreme, cel mai bun moment pentru a vedea Orionidele este, în general, cu una până la două ore înainte de apariția soarelui. Când cerul este încă întunecat și Orionul este înalt deasupra capului, spune NASA. Întindeți-vă pe o pătură și urmăriți-i cum ies din apropierea „clubului” din stânga sus al constelației. Dacă te uiți de destule ori, s-ar putea să vezi una dintre cele mai spectaculoase priveliști ale evenimentului. O coadă strălucitoare, asemănătoare unui filament, lăsată de bucăți și mai mici ale obiectului. Care se poate răsuci în forme ciudate și poate rămâne timp de câteva minute.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro