Reclamă

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi apărea des la televizor, înainte de a fi condamnat la opt ani de închisoare, în anul 2014, în dosarul „Telepatia”. Se care că în penitenciar, starea de sănătate a profesorului a început să se agraveze. În luna martie a anului trecut situația s-a agravat, iar profesorul a început să aibă probleme cu respirație. 

Deși a petrecut doar doi ani și o lună în detenție, profesorului Mencinicopschi i s-au scurtat anii din viață. Începând de anul trecut, din martie, medicul a început să depindă de aparatul de oxigen. Medicii au ajuns la concluzia că specialistul suferă de fibroză pulmonară. 

Ce este fibroza pulmonară

Fibroza pulmonar este o boală extrem de gravă și poduce la fel de multe decese ca și în cazul cancerului. Din păcate, tratamentul care există în prezent pentru această boală nu tratează, ci doar ameliorează simptomele. 

Conform specialistului Darnaz Marzban, fibroza pulmonară este o boală complexă. Conform sursei citate, pentru a asigura un diagnostic și un tratament corect, medicii din diferite specializări trebuie să se întâlnească și să discute pentru a pune un diagnostic corect. Din păcate, spune Marzban, această abordare nu a fost implementată în Uniunea Europeană. 

La noi în țară, spune specialistul, o mare problemă este faptul că diagnosticele se pun târziu. Pacienții merg târziu la doctor, dar și doctorul întârzie diagnosticul, deci, implicit, întârzie tratamentul. În ceea ce îi privește pe pacienții bolnavi de fibroză pulmonară, aceștia trebuie să înceapă cât se poate de repede tratamentul. 

De ce a murit profesorul Gheorghe Mencinicopschi? Baoala de care suferea nu avea leac

Fibroza pulmonară nu are leac

„Fibroza pulmonară afectează pacientul atât la nivel emoțional, cât și fizic. Pacientul are nevoie de un spectru larg de servicii medicale și de o abordare multidisciplinară care aduce împreună medici din diverse specializări, așa cum vorbeam anterior. De aceea, planul este să ne asigurăm că pacientul primește un diagnostic corect și tratamentul adecvat cât mai devreme posibil. Viziunea noastră este ca, în viitor, tratamentul să și vindece pacientul, nu doar să reducă simptomele și riscurile, să punem capăt acestei boli devastatoare”, a mai spus specialistul. 

De asemenea, acesta trage atenția că fibroza pulmonară este o boală puțin cunoscută. Deși este la fel de periculoasă ca și cancerul, oamenii nu știu exact ce trebuie să facă în caz că se îmbolnăvesc de această afecțiune. Deși nu are vindecare, boala poate fi ținută sub control, în caz contrar, dacă tratamentul va întârzia, boala va progresa, iar zilele din viață se vor scurta. 


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro