Deși frigul începe să pună stăpânire peste România, sezonul conservelor și murăturilor este încă în toi. În multe dintre gospodării se pregătesc încă proviziile pentru iarnă. Cămările și beciurile sunt deja asigurate cu multe dintre cele necesare iernii. Dulcețuri, gemuri, zacusca sau murăturile sunt în mare parte pregătite deja de gospodinele pricepute.
Pentru a scăpa de cheltuieli inutile, dar și pentru salva timp, poți prepara și această conservă pentru iarnă.
Conținutul ei poate fi folosit la numeroase tipuri de mâncare preparate în casă.
Morcov la borcan
Ce poate fi mai plăcut ca în zilele răcoroase de iarnă să te poți bucura din plin de ciorbe sau supe fierbinți. Pregătite în casă, din ingrediente naturale, acestea sunt o adevărată porție de sănătate.
De altfel, tocănițele sau ciulamaua sunt o variantă excelentă pentru aceeași perioadă a anului. Dacă vrei să le prepari rapid și să scutești timpul petrecut la cratiță te poți asigura din timp. Cum? Pregătind aceste conserve de zarzavat încă de toamna. Astfel, cu un minim efort ai baza ideală pentru aproape orice fel de mâncare gătită.
Gospodinele știu că dulceața aparte a mâncării este dată de ceapa și morcovul adăugate în aceasta.
Efortul de a le curăța poate să îți răpească timp prețios. Apelează la această variantă și vei avea mereu morcovul la îndemână pentru orice preparat
Ai nevoie de :
- 5 kg morcovi
- 300 gr sare
- 5 linguri oțet
Morcovul trebuie curățat și spălat în prealabil. Nu este necesară fierberea lui înainte. De altfel, nu te îngrijora că acesta se va mura sau chiar înmuia dacă adaugi oțet în compoziție. Cantitatea de oțet este prea mică ( 5 linguri) în raport cu cele 5 kg de morcovi pentru un astfel de proces. Morcovii vor rămâne crocanți în borcane, gata pregătiți de a fi adăugați în mâncare.
Rade morcovii și amestecă totul cu sarea grunjoasă. Adaugă compoziția în borcane sterilizate și… atât! O procedură simplă care te va salva în zilele de iarnă.