Reclamă

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a fost făcut praf de către USR, după ce jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit că oficialul și-a plagiat teza de doctorat. În urma acestui anunț, USR a început propria analiză asupra tezei de doctorat a lui Lucian Bode. 

Fiindcă directorul Bibliotecii Naționale, Adrian Cioroianu, nu permite fotocopierea tezelor de doctorat arhivate, cei de la USR au început să transcrie teza de doctorat a ministrului, după care a verificat-o. Așadar, politicienii au ajuns la concluzia că Lucian Bode a copiat, în teza lui, cuvânt cu cuvânt de pe Wikipedia.  

Lucian Bode, pus la zid de colegii din Parlament

„Teza este o compilație de traduceri din surse deschise, cele mai multe introduceri ale unor articole academice unde s-a lungit evident fraza prin schimbări de topică – foarte probabil și pentru a scădea gradul de similitudine din softurile antiplagiat”, spune Cristian Ghinea, inițiatorul demersului de transcriere al tezei. 

De asemenea, acesta precizează că a găsit exemple de plagiat în teză de pe Wikipedia, cu nicio sursă indicată, nici cu citat cu trimitere spre bibliografie.  

Bode și-a făcut teza de doctorat de pe Wikipedia

„ Multe dintre aceste preluări se regăsesc în introducerile de pe Google ale unor articole academice. Cel mai probabil, Bode sau cea/cel care i-a scris teza nici nu a citit articolele citate pe de-a întregul, ci doar frazele de prezentare aflate gratuit la dispoziția publicului, pe care le-a tradus apoi”, a mai anunțat Cristian Ghinea.

Lucian Bode, făcut de rușine de colegii din Parlament! De unde și-a copiat teza de doctorat ministrul de Interne
Social Media

Pe 19 octombrie, la ora 11:00, se va da votul pe moțiunea simplă a USR împotriva lui Lucian Bode. Reamintim că aceștia au început de curând acest demers, considerând că Lucian Bode trebuie demis atât pentru scandalul privind plagierea, cât și pentru scandalurile în care a fost implicată instituția pe care o conduce în ultimii doi ani. 

„Nu poți să îți dai demisia de onoare, dacă nu ai onoare”

În ultimii ani, MAI a fost implicat în mai multe scandaluri. Unul dintre ele este cel al polițistului Constantin Popescu, care a ucis o fetiță pe trecerea de pietoni în Sectorul 1. Nici atunci Lucian Bode nu a avut nicio reacție. Semnatarii moțiunii mai spun că oficialul ar fi putut să își prezinte demisia de onoare pentru toate aceste scandaluri, însă nu a făcut-o. Ei spun clar: Nu îți poți da demisia de onoare, dacă nu ai onoare.  

Potrivit regulamentului parlamentar, moțiunea simplă trebuie supusă dezbaterii şi votului în plenul Camerei Deputaţilor în maximum o săptămână de la data depunerii. Sunt slabe șanse ca această moțiune să treacă, ținând cont că majoritatea din Parlament este formată din politicienii coaliției de guvernare. 


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro