Reclamă

Președintele rus Vladimir Putin a primit vineri un cadou neobișnuit de ziua sa de 70 de ani.

Un tractor. Da, ați citit bine. În timp ce liderii mai multor națiuni ex-sovietice se întâlneau la Palatul Konstantin din epoca țaristă din Sankt Petersburg, președintele Alexandru Lukașenko al Belarusului ia oferit lui Putin un certificat cadou pentru vehicul. Tractoarele au fost mândria industriei belaruse încă din vremea sovietică.

Prietenia celor doi

Lukașenko, un lider autocrat care a condus fosta națiune sovietică cu o mână de fier timp de aproape trei decenii în timp ce cultiva imaginea unui om al poporului. A declarat reporterilor că a folosit în grădina sa un model similar cu cel pe care l-a dăruit lui Putin.

Nu este clar cum a răspuns liderul rus la cadou, pe care biroul lui Lukașenko l-a dezvăluit.

Putin nu a menționat acest dar în remarcile televizate de la începutul întâlnirii. Când a vorbit despre necesitatea de a discuta modalități de soluționare a conflictelor dintre națiunile ex-sovietice. El a subliniat, de asemenea, necesitatea schimbului de informații. Pentru a combate terorismul, drogurile ilegale și alte infracțiuni.

Liderii Comunității Statelor Independente, o alianță liberă a națiunilor ex-sovietice. Au o nouă întâlnire la care să participe săptămâna viitoare în capitala Kazahstanului, Astana.

Armata lui Lukashenko

Dictatorul belarus Alexander Lukașenko este atât de slăbit încât armata sa nu a fost chemată să lupte în Ucraina. Deoarece președintele rus Vladimir Putin nu poate fi sigur că trupele îi vor urma ordinele, a declarat liderul opoziției în exil, Sviatlana Tsikhanouskaya.

„Sunt sigură că el [Lukașenko] va da ordin armatei belaruse să participe la această invazie. Dacă ar fi sigur că vor lupta”, a spus Tsikhanouskaya pentru POLITICO în timpul unui interviu la Bruxelles. „Imaginați-vă situația dacă dă  acest ordin. Armata belarusă a trecut granița și ei dezertă, își schimbă partea, se ascund. Pentru că de fapt nu vor să lupte cu ucrainenii. Imaginați-vă doar reputația lui în fața lui Putin, în fața Kremlinului. Ar fi un eșec epic”.

Lukașenko și-a sporit zgomotul săptămânii în această săptămână. Angajându-se să efectueze desfășurari comune cu rușii. În timp ce astfel de manevre trebuie întotdeauna observate îndeaproape. Deoarece Belarus este o trambulină importantă pentru invadarea Ucrainei sau pentru efectuarea raidurilor aeriene, Tsikhanouskaya a insistat că Putin nu le poate permite soldaților belaruși să treacă granița.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro