Reclamă

Dan Fabbio avea 25 de ani și lucra la un master în educație muzicală când a încetat să mai audă muzică în stereo.

Muzica nu mai era la fel pentru el. Când a fost diagnosticat cu o tumoare pe creier, s-a îngrijorat imediat. Din fericire, tumora lui era benignă. Din păcate, a fost localizat într-o parte a creierului cunoscută a fi activă atunci când oamenii ascultă și fac muzică.

Fabbio i-a spus chirurgului său că muzica este cel mai important lucru este viața lui. Era atât pasiunea lui, cât și profesia lui.

Chirurgul lui a înțeles. Este cineva a cărui pasiune a cartografiat creierul, astfel încât să poată ajuta pacienții să-și păstreze cât mai mult posibil.

O operație de succes

@quicktakeSaxo-whoaaah! Our minds are BLOWN as #surgeons in #Italy carried out an awake brain #surgery on a patient as he played on his #saxophone to remove a tumor. Doctors say the procedure was successful.

♬ original sound – Bloomberg Quicktake

Dr. Web Pilcher, președintele Departamentului de Neurochirurgie de la Centrul Medical al Universității din Rochester, și colegul său Brad Mahon, un neuroștiință cognitiv, au dezvoltat un program de cartografiere a creierului. Din 2011, au folosit programul pentru a trata tot felul de pacienți cu tumori cerebrale. Matematicieni, avocați, un șofer de autobuz, un producător de mobilă. Fabbio a fost primul lor muzician.

Ideea din spatele programului este de a învăța cât mai multe despre viața pacientului. Și despre creierul pacientului înainte de operație pentru a minimiza deteriorarea acestuia în timpul procedurii.

„Îndepărtarea unei tumori din creier poate avea consecințe semnificative. În funcție de localizarea acesteia”, spune Pilcher. „Atât tumora în sine, cât și operația de îndepărtare a acesteia pot deteriora țesutul. Și pot perturba comunicarea între diferite părți ale creierului”.

Înainte de operația lui Fabbio, era important să înțelegem exact ce părți ale creierului său erau responsabile pentru abilitățile sale muzicale. Echipa a petrecut șase luni studiind organizarea funcțională și structurală a creierului lui Fabbio, spune Mahon, gazda lui All Things Considered, Robert Siegel.

Teste muzicale

„Avem multă experiență în cartografierea limbajului în emisfera stângă”, spune Mahon. „A fost prima dată când am căutat să cartografiem muzica… în emisfera dreaptă”.

Lucrând cu Elizabeth Marvin, profesor de teoria muzicii la Școala de Muzică Eastman a Universității din Rochester, Mahon a venit cu o serie de teste muzicale pentru Fabbio.

I-au rugat să asculte melodii de pian și să le fredoneze înapoi în timp ce el a fost supus scanărilor RMN funcționale. Între melodii, a ascultat și a repetat propoziții rostite. Scanările au permis cercetătorilor să identifice zonele creierului lui Fabbio care sunt cruciale pentru procesarea muzicii și a limbajului. Din acele scanări, au produs o hartă tridimensională a creierului lui Fabbio.

Odată ce i-a fost îndepărtată tumora, lui Fabbio i s-a dat saxofonul. Întins pe o parte, a cântat o melodie pe care o pregătise pentru acel moment. De îngrijorare că respirațiile profunde necesare pentru notele lungi ar putea face ca creierul lui să iasă din craniu. Fabbio și Marvin aleseseră un cântec popular coreean și îl modificaseră astfel încât să poată folosi respirații mai scurte și mai superficiale.

„A cântat impecabil. Iar când a terminat, toată sala de operație a izbucnit în aplauze”, spune Marvin. “Ne-a făcut să plângem.”


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro