Un oficial ucrainean a acuzat Iranul de responsabilitatea pentru „uciderea ucrainenilor”.
Declarația vine după ce Rusia a atacat orașe cu ceea ce Kievul a numit „drone kamikaze” fabricate în Republica Islamică și ar fi vândute Moscovei. Ucraina a raportat un baraj de atacuri aeriene rusești folosind drone Shahed-136 fabricate iranian în ultimele săptămâni. Iranul neagă că a furnizat dronele Rusiei, în timp ce Kremlinul nu a comentat.
O acuzație gravă
Luna trecută, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că acreditarea ambasadorului iranian a fost revocată. Ca urmare a forțelor ruse care au folosit drone iraniene pentru a ataca Ucraina.
„Iranul este responsabil pentru asasinarea ucrainenilor”, a scris luni pe Twitter consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak.
Ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a cerut luni sancțiuni UE împotriva Iranului. La câteva ore după ce Kievul a fost lovit de roiuri de drone kamikaze. Ucigând cel puțin patru persoane și rănind multe altele.
Kuleba a declarat pe Twitter că „a cerut mai multă apărare aeriană și aprovizionare cu muniție. Și a cerut UE să impună sancțiuni Iranului pentru că a furnizat Rusiei drone”.
Mai târziu, luni, Departamentul de Stat al SUA a numit alianța „în adâncire” dintre Rusia și Iran o „amenințare profundă” pe care țările din întreaga lume ar trebui să o monitorizeze, avertizând cu privire la noi sancțiuni împotriva industriei de arme din Teheran.
„Oricine care face afaceri cu Iranul care ar putea avea vreo legătură cu UAV-uri [drone]. Sau cu dezvoltarea rachetelor balistice sau cu fluxul de arme din Iran către Rusia ar trebui să fie foarte atent și să-și dea diligența”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel. „SUA nu va ezita să aplice sancțiuni sau să ia măsuri împotriva autorilor.”
Cât costă acestea
Se estimează că fiecare dronă costă aproximativ 20.000 de dolari. Ceea ce Samir Puri, cercetător senior la Institutul Internațional de Studii Strategice a spus că este „de fapt destul de mult. Când te gândești la faptul că sunt, prin definiție, o armă de unică folosință”.
„Rușii vor continua probabil să găsească ținte fixe. Fie că este vorba de tabere militare ucrainene, fie că este vorba de orașe pe care rușii doresc să le terorizeze lansând noi bombardamente”, a adăugat el.
Iranul a negat că a furnizat Rusiei sisteme de arme pentru conflict.
„Republica Islamică Iran nu a furnizat niciunei părți arme care să fie folosite în războiul din Ucraina. Iar politica sa este de a se opune înarmării fiecărei părți cu scopul de a pune capăt războiului”, a declarat Hossein Amirabdollahian, ministrul de externe al Iranului.