Consumul de alcool a fost din vechile timpuri parte din activitatea omului. De altfel, s-au perindat în popor numeroase teorii legate de avantajele sau dezavantajele acestui obicei.
Cel mai elocvent exemplu în acest sens este legat de paharul de vin roșu „indicat” a fi consumat zilnic. Multe persoane sunt de părere că acesta ar fi de fapt sănătate curată pentru organism.
Opiniile avizate nu sunt însă deloc de aceeași părere.
Mai concret, în urma unor studii recente a ieșit la iveală faptul că nu există o cantitate de alcool „sigură” pentru organism. Astfel, nu există un temei medico-științific legat de consumul zilnic al paharului de vin roșu.
Multe persoane consideră că vinul este un aliment. În această accepțiune, deseori aleg să însoțească masa zilnică de acest plus de „gust”. Numeroși medici sunt de părere că acesta face în realitate mai mult rău decât bine organismului.
Dincolo de acest aspect, puțini știu că alcoolul produce un adevărat sevraj. Consumat cu regularitate, acesta creează dependență. Lipsa lui ulterioară din „rutina” cuiva, conduce spre stări fizice de neimaginat.
De altfel, persoanele care opresc brusc consumul de alcool se confruntă cu aceeași neplăcere.
Sevrajul alcoolic se manifestă prin tremurat, anxietate, slăbiciune, halucinații și chiar pierderi de memorie.
Unele persoane neconsiderate dependente de alcool pot experimenta una sau mai multe stări din spectrul sevrajului. În necunoștință de cauză, acestea asociază stările respective cu simplul disconfort, sau, mai rudimentar, mahmureala.
Acest aspect este unul deosebit de periculos. Odată experimentate stările sevrajului, chiar dacă sunt una sau mai multe, persoana are nevoie de ajutor de specialitate.
Neglijat un astfel de aspect, aduce cu sine riscul de a dezvolta inclusiv afecțiuni neurologice.
Puține persoane cunosc faptul că nu doar alcoolul sau drogurile conduc organismul în sevraj. Țigările sau cafeaua pot avea exact aceleași efecte. Concret, lipsirea organismului de nicotină sau de cofeină poate duce la stări similare. Bufeurile, dezorientarea, transpirațiile, palpitațiile și chiar depresia sunt urmări în acest sens.