Reclamă

Să vizitezi o bibliotecă pentru distracție ar putea să nu pară o idee bună.

Dadă singurele biblioteci pe care le-ai văzut vreodată sunt cele foarte simple din cartierul tău sau din facultate. Dar cele pe care le prezentăm oferă mult interes. De la o arhitectură uluitoare la artă inovatoare, aceste biblioteci sunt mărturii ale ingeniozității umane și, în unele cazuri, inspirație divină. Cel puțin două făceau inițial parte din mănăstiri.

Deși există zeci de biblioteci frumoase pe tot globul pe care le-am fi putut evidenția, acestea s-ar putea să fie în fruntea listei.

Biblioteca Mănăstirii Strahov, Praga, Cehia

Pixabay

Vizitatorii pot fi atrași să vadă cele câteva mii de volume care cuprind colecția Bibliotecii Mănăstirii Strahov din Praga, Republica Cehă. Dar atracția principală este probabil deasupra capului lor. Biblioteca mănăstirii, care își are originea în secolul al XII-lea, prezintă scene biblice pictate complicat pe tavanul său din stuc.

Considerată una dintre cele mai importante biblioteci istorice din Europa, Biblioteca Mănăstirii Strahov găzduiește peste 200.000 de cărți. Printre colecție se numără mii de cărți clasificate ca „in cunabulis”. Ceea ce înseamnă că au fost tipărite după ce Johannes Gutenberg a inventat tiparnița în jurul anului 1450, dar înainte de sfârșitul secolului al XV-lea.

Biblioteca Handelingenkamer, Haga, Olanda

Biblioteca Handelingenkamer din Haga, Țările de Jos, este cunoscută și ca Biblioteca Veche a Parlamentului Olandez. Această frumusețe este acoperită cu o cupolă de sticlă care permite luminii să filtreze prin cele patru etaje ale clădirii. A fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea și este bine cunoscută, nu numai pentru arhitectură, ci și pentru interior.

În această bibliotecă istorică, balustrade bogat ornamentale și balcoane roșii din fier forjat șerpuiesc. Și se curbează în jurul unor rafturi falnice de cărți pline cu rapoarte ale dezbaterilor parlamentare și proiectelor de lege. Fii atent la motivele dragonului.

Biblioteca Widener, Universitatea Harvard, Cambridge, Massachusetts

Widener este biblioteca emblematică a Harvard. Acest monolit de marmură este plin de colecții literare notabile care se întind pe 91 de kilometri de spațiu pe raft. Biblioteca a fost construită ca un memorial pentru Harry Elkins Widener, un absolvent de la Harvard din 1907. Care a adunat 3.300 de cărți, manuscrise și desene – multe dintre ele primele ediții ale unor autori precum Charles Dickens și Robert Louis Stevenson – înainte de a muri la bordul călătoriei inaugurale a Titanicului în 1912.

Astăzi, Widener Library este cunoscută ca o „biblioteca tăcută”. Cu două etaje principale de săli de studiu complet liniștite și cinci povești de resurse literare subterane. Studenții absolvenți își cercetează frecvent subiectele tezei în bibliotecă și apoi fac fotografii triumfale pe treptele largi din fața lui Widener la absolvire.

Biblioteca Joanina, Coimbra, Portugalia

Construită între 1717 și 1728, Biblioteca Joanina este una dintre cele mai frumos decorate biblioteci din lume. Deși conține o colecție de cărți publicate în secolele XVI-XVIII, estetica bibliotecii este o atracție turistică uriașă datorită rafurilor sale decorative din lemn de culoare închisă aurite și a tavanelor trompe l´oeil. Un stil de pictură conceput pentru a „păcăli privirea” în perceperea suprafețelor plane ca obiecte 3D.

Biblioteca, situată la Universitatea din Coimbra, găzduiește o colecție de 300.000 de cărți, multe dintre cărți tipărite înainte de anii 1800.

Biblioteca Abației Admont, Admont, Austria

Biblioteca Abației Admont din Admont, Austria, este cea mai mare bibliotecă monahală din lume. De asemenea, este una dintre cele mai frumoase. Fondată în 1776, biblioteca face parte din cea mai veche mănăstire încă în funcțiune din Austria. Și are un interior uimitor în stil baroc alb și auriu.

Peste rafturile și coloanele aurite din interiorul grandios cu două etaje al bibliotecii, tavanele curbate prezintă fresce uimitoare pictate de Bartolomeo Altomonte. Un austriac care era cunoscut pentru pictura de fresce la scară largă. Astăzi, biblioteca găzduiește peste 200.000 de texte sacre.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro