Reclamă

Avem tendința de a asocia selfie-urile cu vanitatea sau cu nevoia de a compensa stima de sine scăzută. 

Dar conform științei, acest lucru nu este întotdeauna exact. Cercetătorii au descoperit că autoportretele pot fi un instrument eficient pentru industria sănătății. Și că acest tip de iubire de sine vă poate ajuta de fapt să vă protejați bunăstarea mentală și fizică.

Un studiu a arătat că selfie-urile pot fi folosite pentru a detecta boli

Pariu că nu știai asta! Care sunt „imperfecțiunile” feminine pe care bărbații le adoră, iar pe femei le complexează
Social media

Cercetătorii au descoperit că autoportretele ar putea ajuta experții medicali să identifice posibile boli de inimă. Potrivit studiului, anumite trăsături faciale sunt asociate cu un risc crescut de afecțiuni cardiace. Și rularea pozelor de profil prin inteligență artificială a dus la algoritmi care au identificat corect existența bolilor cardiovasculare. Studiul este încă în fazele sale incipiente. Dar cercetătorii cred că folosirea selfie-urilor și a metodologiilor bazate pe inteligență artificială poate fi un instrument de screening simplu și eficient.

Nu este neapărat narcisism, ci un act de îngrijire de sine

Un alt studiu a constatat că selfie-urile i-au ajutat pe oameni să ia o „pauză” și să fie mai atenți la ziua lor. Un participant a spus: „Slujba mea a fost un rol foarte stresant… Au fost câteva zile în care aproape că nu m-am oprit să respir.” Fotografia a fost ca o gură de aer proaspăt care le-a permis să experimenteze ceva diferit.

Pentru alții, le-a dat un sentiment de scop și de realizare. „Mă încurajează să ies din casă uneori când puteam să stau pe spate cu o ceașcă de ceai.” Și după o zi în care ați privit în jos sau ați fost cocoșat, căutarea în sus pentru un selfie poate fi bună pentru postura dvs. De asemenea, te obligă să „oprești și să mirosi florile” – ca atunci când te uiți la împrejurimile pentru a găsi un fundal sau un obiect cu care să faci o fotografie.

Selfie-urile pot ajuta la îmbunătățirea stării de spirit a unei persoane

Un alt grup de cercetători a studiat participanții care și-au făcut selfie-uri zâmbitoare în fiecare zi timp de câteva săptămâni. Și subiecții au raportat că până și zâmbetele lor false pentru fotografie le-au ridicat starea de spirit. „M-a făcut să mă simt bine, gândindu-mă: „Probabil așa voi arăta pentru restul zilei”.

Trimiterea acestor autoportrete prietenilor sau celor dragi a creat, de asemenea, un val de fericire. De exemplu, un participant i-a trimis iubitei ei câteva fotografii cu ceea ce făcea ea în ziua respectivă, iar interesul și răspunsurile pozitive i-au făcut să împărtășească un sentiment de entuziasm. Și știind că destinatarilor (sau urmăritorilor) le-a plăcut instantaneul, de asemenea, a făcut ziua expeditorului fotografiilor.

Captarea propriei imagini vă poate face mai încrezător

Campaniile de astăzi se referă la iubirea de sine. Iar fotografiarea în mod regulat cu tine te poate face să te simți bine și mai încrezător în imaginea și corpul tău. Un studiu a constatat că cei care iau selfie-uri se simt mai atrăgători și mai plăcuți decât cei care nu o fac.

O clipă pe zi poate, de asemenea, alunga blues-ul. „Pe măsură ce au trecut zilele, m-am simțit mai confortabil să fac fotografii cu mine. Dacă te simți bine cu tine, atunci [un] selfie ar fi o modalitate de a surprinde asta”, a spus o persoană. Un alt participant a spus că ședința foto de zi cu zi l-a ajutat să aibă un zâmbet mai frumos. Și, de asemenea, a observat mai puțin stres pe față.

Aceste clipuri pot ajuta la auto-reflexie

Selfie-urile zilnice pot fi o modalitate de a vă înregistra dezvoltarea personală. De exemplu, un participant a trecut printr-o criză personală și privirea înapoi la fotografiile sale din acel moment l-a ajutat să reflecteze asupra modului în care s-a schimbat. El a fost martor la modul în care a supraviețuit încet „zilelor întunecate”. Și chiar și elemente din imagini – cum ar fi lumina și culorile – i-au amintit de momentele strălucitoare.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro