Cine nu iubește fructele parfumate ale toamnei, mirosul îmbietor al mustului, dar mai ales gustul lui pronunțat și dulce? Cu siguranță cel mai bun must pe care l-ai băut era întotdeauna pregătit la țară, în ograda bunicilor.
Delicatețea acestei băuturi tomnatice nu venea doar din priceperea mâinilor muncitoare ale bunicilor ci și din soiul strugurilor. Cei mai dulci și aromați struguri erau culeși și pregătiți pentru a fi transformați în vin. Până acolo însă este cale lungă.
Prima stoarcere scotea la iveală gustosul must. Dacă te gândești cu nostalgie la astfel de momente, află că poți pregăti minunata băutură la tine acasă.
Citește și
Rețeta must de struguri
Ai nevoie de 2 kilograme de struguri, zahăr după gust / sirop de arțar pentru un plus de savoare.
Spală bine strugurii și folosește-te de un storcător de fructe pentru a obține sucul lor. Va fi mai rapid decât procesul care implica teascul în curtea de la țară însă ai convingerea că gustul va fi la fel de bun!
Peste mustul rezultat adaugă zahăr, miere sau sirop de arțar în funcție de cât de dulce vrei să savurezi delicioasa băutură.
Nu uita că mustul este în esență o licoare bahică în proces de fermentare. Astfel, după doar 3 zile, concentrația de alcool a acestuia va ajunge la minim 4 %. Dacă vrei să oferi și copiilor această băutură tomnatică, fă-o în primele ore de la stoarcere când mustul este proaspăt.
Beneficiile mustului pentru organism sunt numeroase. Delicioasa băutură are un efect antioxidant, putând regla digestia. De altfel, ca și licoarea bahică în sine, mustul pune serios sângele în mișcare. De altfel, acesta are și rolul „de a curăța” rinichii.
În numeroase regiuni ale țării, din strugurii dulci de toamnă se pregătesc gemuri, dulcețuri sau compoturi. De altfel unele gospodine folosesc aceste fructe inclusiv la plăcinte.
Deși pare greu de crezut, în Vrancea, există gospodării în care strugurii devin chiar conserve de murături pentru iarnă. Aceștia ar avea un gust deosebit fiind delicioși alături de un fel principal de mâncare.