Reclamă

Există o presupunere comună că oamenii răi își fac treaba murdară în mantia întunericului.

Când mergem singuri pe străzi noaptea, ritmul nostru este puțin mai rapid, simțurile un pic mai ascuțite. Presupunem că, la fel ca în regnul animal, prădătorii preferă să vâneze noaptea. Se dovedește că există ceva adevăr în această presupunere.

Un studiu a constatat că oamenii sunt cei mai etici dimineața și au mai multe șanse să se implice în comportament neetic mai târziu în cursul zilei. Un alt experiment inteligent a constatat că oamenii obișnuiți sunt mai dispuși să se implice în comportamente lipsite de etică într-o cameră slab luminată, în comparație cu un spațiu puternic luminat.

Aceste studii provoacă o întrebare intrigantă

Pixabay

Răspunsul pare să fie da, cel puțin dacă ne uităm la cercetările efectuate asupra Triadei Întunecate. Triada Întunecată se referă la o colecție de trei trăsături de personalitate care sunt asociate cu cel mai rău comportament uman. Acestea includ:

Narcisism = arogant, îndreptățit, sentiment de superioritate față de ceilalți.

Machiavelianism = manipulator, interesat de sine, dominator.

Psihopatie = impulsivă, fără remușcări, rece emoțional.

Oamenii care sunt considerați psihopați tind să obțină scoruri mari în toate aceste trei trăsături. Așa cum descrierea Psychology Today a Triadei Întunecate afirmă: „Oamenii cu aceste trei trăsături întunecate tind să fie insensibili și manipulatori, dispuși să facă sau să spună practic orice pentru a le ajunge. Ei au o viziune umflată despre ei înșiși și sunt adesea nerușinați în ceea ce privește autopromovarea. Este posibil ca acești indivizi să fie impulsivi și se pot angaja în comportamente periculoase. În unele cazuri, chiar comiterea de infracțiuni. Fără a ține cont de modul în care acțiunile lor îi afectează pe ceilalți.”

Activitatea pe timp de noapte

Având în vedere aceste tendințe, oamenii din înaltul Triadei Întunecate ar putea prefera să fie activi noaptea. Deoarece acest lucru face mai ușor să se angajeze în fapte imorale fără a fi prinși. Pentru a examina această posibilitate, o echipă de cercetători internaționali a examinat relația dintre cronotip și trăsăturile Dark Triad.

Cronotipul se referă la preferința naturală (și în mare parte genetică) a oamenilor pentru dimineața față de seară. Bufnițele de noapte care simt că sunt cele mai alerte, productive și creative atunci când soarele apune au un cronotip de seară. Păsările timpurii care simt că sunt cele mai alerte, productive și creative atunci când soarele răsare au un cronotip de dimineață.

Acești cercetători au recrutat 263 de participanți care au finalizat măsurile de cronotip și Triada Întunecată. Rezultatele au arătat că toate cele trei trăsături Dark Triad au fost asociate cu o preferință mai puternică pentru noapte. Adică, oamenii de seară erau în mod constant mai mari în narcisism, machiavelianism și psihopatie decât omologii lor de dimineață.

Același lucru este valabil și pentru psihopatie

Persoanele bogate în psihopatie primară tind să fie insensibile, superficiale și superficial fermecătoare. Sunt „psihopati de succes” – politicieni, avocați, chirurgi – cărora nu le este frică să calce pe degetele altora pentru a ajunge la vârf. Dar nu este probabil să se implice într-un comportament ostil sau criminal. În comparație, persoanele cu psihopatie secundară sunt impulsive. Nu au obiective pe termen lung și sunt mai predispuse să se angajeze în activități ostile sau criminale.

Analizele au arătat că oamenii care preferă noaptea tind să posede cele mai „întunecate” trăsături ale Triadei Întunecate. Pe lângă faptul că sunt semnificativ mai mari în machiavelianism, ei sunt, de asemenea, mai mari în tipul de exploatare de narcisism și psihopatie secundară decât colegii lor devreme la culcare.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro