Reclamă

Pe un pod din cartierul Haidian au fost afișate bannere care ceru încetarea politicii.

„Mâncare, nu teste COVID”, scria pe acesta. „Reformă, nu o revoluție culturală. Libertate, nu blocaje. Voturi, nu un lider. Demnitate, nu minciuni. Cetăţeni, nu sclavi”. În timp ce scutește decesele în masă în China, al treilea an consecutiv de „zero-COVID” a provocat dureri economice. Chiar dacă măsurile de testare și blocare care au ținut ferm în 2020 și 2021 au fost contestate de noi variante. Ducând la blocări mai dure. China se confruntă în prezent cu cea mai mare răspândire a cazurilor din primele zile ale pandemiei.

Importanța protestului

Colaj Substantial

Rețelele de socializare au afișat joi imagini cu un protest rar la Beijing. În ciuda actualei pături de securitate înaintea congresului Partidului Comunist de duminică. Cu pancarte afișate pe un pod din districtul Haidian, unde se află universități și firme de tehnologie, cerând încetarea politica. Bannerele au fost dărâmate de poliție.

Vastul Xinjiang din China a fost lovit de restricțiile de călătorie legate de COVID-19

Cu câteva zile înaintea congresului din 16 octombrie, care urmează să confirme cel de-al treilea mandat al președintelui Xi Jinping, Cotidianul Popular a apărat cu fermitate politica. Publicând, începând de luni, trei comentarii care susțin politica în trei ediții consecutive și criticând pe cei care susțin o slăbire pentru „culcat”.

„Dacă există o reapariție pe scară largă a COVID-19, răspândirea epidemiei va avea un impact grav asupra dezvoltării economice și sociale. Iar costul final va fi mai mare. Iar pierderea va fi mai mare”, se arată în comunicat.

Ce este “Zero-COVID”

Zero-COVID a fost considerat una dintre moștenirile cheie ale domnului Xi, pe măsură ce acesta termină un deceniu la cârmă și a fost în contrast cu decesele în masă din Occident. Narațiunea politică din jurul ei fusese văzută ca un motiv pentru continuarea ei până la congres.

Cu toate acestea, există puține semne de slăbire chiar și atunci când începe cel de-al treilea mandat al domnului Xi. Experții chinezi în sănătate au spus că o îndepărtare de politică ar necesita o campanie de vaccinare susținută, precum și o schimbare semnificativă a mesajelor guvernamentale actuale care prezintă COVID-19 ca o boală care pune viața în pericol. O schimbare, spun experții, ar necesita câteva luni de pregătire pe ambele fronturi.

Costurile economice și blocajele au lăsat totuși publicul mai puțin susținător pentru o politică care a susținut-o cel mai mult în 2020 și 2021. Deoarece China se bucura de un grad de normalitate, cum ar fi școlile și fabricile deschise, în timp ce restul lumii s-a resimțit de virus.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro