Încercarea Rusiei de a-și folosi vastele exporturi de energie ca armă împotriva Europei nu va fi planificată.
Moscova a redus livrările de gaze ca răzbunare pentru sancțiunile occidentale. Dar regiunea a reușit să strângă suficient pentru iarna viitoare. Este o performanță remarcabilă: la doar opt luni după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să intre în Ucraina, Europa se înțărcă de la cea mai mare sursă de energie. A redus importurile de petrol, cu scopul de a reduce capacitatea Moscovei de a-și finanța războiul, în timp ce Rusia a oprit gazoductele cheie.
Importurile Rusiei
Cota Rusiei din importurile de gaze naturale ale blocului a scăzut de la 36% în octombrie anul trecut la doar 9% un an mai târziu. Iar importurile UE de țiței rusesc au scăzut cu 33% înainte de interdicția care va intra în vigoare în decembrie.
Europa este acum pe cale de a-și îndeplini misiunea de a înceta dependența de combustibilii fosili ruși până în 2027. Și crește importurile din Norvegia și Algeria și de gaze naturale lichefiate (GNL) din Statele Unite, pentru a compensa. Instalațiile de stocare a gazelor sunt pline cu 91%. Depășind cu mult ținta de 80% stabilită de oficialii UE pentru țările până în noiembrie.
„Putin va eșua în încercarea sa de a destabiliza ordinea economică de bază. În același mod în care va eșua pe câmpul de luptă din Ucraina.”, a declarat ministrul german al economiei, Robert Habeck, la o conferință de presă la Berlin miercuri.
Dar succesul a venit cu un cost mare pentru economie. Lupa pentru surse alternative a dus la creșterea prețurilor la energie. Prețurile de referință europene pentru gaze au scăzut brusc de la atingerea vârfului la sfârșitul lunii august. Dar sunt încă cu 265% mai mari decât acum un an, provocând daune asupra gospodăriilor și întreprinderilor și forțând guvernele să finanțeze subvenții uriașe.