Reclamă

Dacă ați crescut uitându-vă la filme clasice Disney, cum ar fi „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici” sau „Cenușăreasa”, probabil că sunteți obișnuit să vă gândiți la basme ca pe un divertisment sănătos pentru copii.

De aceea poate fi un șoc să vizionezi din nou „Albă ca Zăpada” ca adult și să realizezi că este puțin macabru. De exemplu, când regina geloasă îi ordonă vânătorului să o omoare pe Albă ca Zăpada, ea îi cere să aducă înapoi inima fetei într-o cutie de bijuterii. Ca dovadă a faptei sale violente.

Și aceasta este doar versiunea relativ igienizată, conform Disney. În versiunea de la începutul secolului al XIX-lea publicată de frații germani Jakob și Wilhelm Grimm, regina vrea să devoreze plămânii și ficatul Albei ca Zăpada.

Versiunile originale ale majorității acestor povești fantastice sunt pline de răsturnări ale intrigii care aparțin unui film slasher modern. În parte, asta se datorează faptului că basmele nu au început ca povești pentru copii. Ci mai degrabă ca basme populare zgomotoase pe care adulții le-au spus pentru divertisment după ce copiii s-au culcat.

Frații Grimm

Pixabay

Când frații Grimm și-au publicat prima ediție a „Nursery and Household Tales” în două volume în 1812 și 1815, aceasta era destinată adulților. Abia după vânzări dezamăgitoare au decis să reducă tonul materialului și să îl facă potrivit pentru copii. Poveștile au venit în mare parte de la prieteni și rude, pe care frații le-au revizuit semnificativ. Multe erau variante ale basmelor franceze deja scrise de oameni precum scriitorul francez Charles Perrault.

Dar chiar și după ce Frații Grimm au igienizat poveștile, nu au eliminat complet lucrurile înfricoșătoare. Asta pentru că basmele au fost menite nu doar pentru a distra copiii. Ci și pentru a-i educa despre consecințele faptelor rele.

Albă ca Zăpada și cei șapte pitici

Această poveste este deosebit de notabilă pentru că a lansat tendința modernă a basmelor igienizate. În 1938, animatorul Walt Disney a decis să transforme povestea Fraților Grimm, „Little Snow White”, în primul său film de lungă durată. Naysayers – inclusiv propria lui soție, Lillian – au încercat să-l convingă să renunțe. Avertizând că adulții nu vor sta la un musical cu o grămadă de pitici cu barbă. Dar el a avut încredere în instinctul său și a împrumutat 1,5 milioane de dolari pentru a-l realiza.

După cum sa dovedit, Disney avea dreptate. Publicul din epoca depresiei, care avea nevoie de înălțare, s-a adunat să vadă povestea unei tinere frumoase. Care învinge o regină ticăloasă și captează inima unui prinț frumos. Iar filmul a devenit un succes uriaș. În timp ce Disney a păstrat unghiul macabru al fraților Grimm, a omis unele detalii chiar mai groaznice. În versiunea lor, de exemplu, mama vitregă rea a Albei ca Zăpada este invitată la nunta Albei ca Zăpada. Unde invitații încălzesc o pereche de pantofi de fier pe cărbuni aprinși. Apoi este forțată să se îmbrace în încălțămintea roșie și să danseze în agonie, până când cade moartă.

Rumpelstiltskin

În această poveste, spusă inițial tipărit de frații Grimm, un morar îl minte pe rege, spunându-i că fiica lui poate toarce paie în aur. Regele o închide într-un turn plin cu paie și îi cere să toarne paiele în aur până dimineața sau altfel. Ea, desigur, nu poate transforma paiele în aur. Dar dintr-o dată apare o creatură asemănătoare diavolului, Rumpelstiltskin. În schimbul colierului ei, el îi învârte paiele în aur. Acest schimb continuă până când Rumpelstiltskin își cere în cele din urmă primul copil.

Popularitatea sa de durată este destul de remarcabilă. Când iei în considerare că este povestea unui omuleț înfiorător care încearcă să fure un copil, cu cine știe ce scop neplăcut. Rumpelstiltskin, care are puteri magice, o transformă pe fiica umilului morar într-o regină. În schimbul unei promisiuni că îi va preda primul ei copil născut. Când vine să colecteze, singura ei ieșire este să-i ghicească corect numele. Dar când reușește să facă exact asta, lucrurile devin și mai ciudate.

“Diavolul ți-a spus asta!” strigă omulețul și se înfurie atât de mult încât bate cu piciorul și cumva își cufundă întreg piciorul drept adânc în Pământ. Când încearcă să se tragă afară, își rupe corpul în două.

Crăiasa Zăpezii

„Frozen”, succesul filmului Disney din 2013, seamănă puțin cu inspirația sa aparentă, povestea din 1844 a lui Hans Christian Andersen „The Snow Queen”. Versiunea filmului prezintă două surori – Elsa, care are puterea paranormală de a crea gheață și zăpadă, și Anna, care este pusă în pericol de abilitățile surorii ei. Elsa crește pentru a deveni regina regatului nordic, dar lucrurile se complică după ce Anna acceptă cererea în căsătorie a prințului înfiorător Hans, în vizită din sud. După câteva răsturnări de situație legate de gheață, totul se termină cu bine când Elsa îl deportă pe Hans și Anna găsește dragoste adevărată cu un vânzător de gheață.

Povestea lui Andersen, în schimb, seamănă mai mult cu ceva ce ai întâlni într-un coșmar. Un băiețel pe nume Kay primește cioburi de sticlă dintr-o oglindă magică spartă, încorporată în ochi și inimă. Sticla se transformă într-un fel în gheață. Ceea ce – din motive care nu sunt clare – duce la răpirea lui Kay de o femeie misterioasă în alb care se aruncă asupra lui în timpul unei furtuni de zăpadă. Sora lui Gerda trebuie apoi să lanseze o misiune de căutare și salvare pentru a-l recupera din palatul Reginei Zăpezii. Care este păzit de o armată de pui de urs, șerpi și porci spinoși.

Rapunzel

În filmul Disney din 2010 „Tangled”, părul unei fete posedă proprietăți anti-îmbătrânire miraculoase. Ceea ce o face să fie răpită și întemnițată de o vrăjitoare care folosește părul pentru a-și menține aspectul. În cele din urmă, ea devine o femeie frumoasă și este salvată de un prinț îndrăzneț și curajos. Care urcă în turn folosindu-și treptele și apoi îi tunde părul lui Rapunzel pentru a o ucide pe vrăjitoare. Rapunzel și prințul trăiesc fericiți pentru totdeauna.

În povestea originală Brothers Grimm, totuși, munca prințului este puțin mai dificilă. După ce prințul se urcă în turn pentru a-l curte pe Rapunzel și aparent să o impregneze, vrăjitoarea îi tunde părul și apoi o abandonează în deșert. Când prințul se întoarce și urcă în turn, se confruntă cu vrăjitoarea. Care îl batjocorește proclamând că nu o va mai vedea niciodată pe Rapunzel. Prințul, disperat, sare din turn și aterizează în tufișuri ai căror spini îi străpung ochii. Apoi rătăcește câțiva ani ca un orb fără adăpost, până când întâmplător îl întâlnește pe Rapunzel. Care se luptă ca mamă necăsătorită de gemeni. Din fericire, lacrimile lui Rapunzel au aceeași putere de vindecare ca și în film. Iar vederea prințului este restabilită. Cei doi se întorc în regatul lui pentru a se căsători.

Frumoasa adormită

Filmul Disney din 1959 „Frumoasa adormită” spune povestea unei tinere prințese pe care o vrăjitoare încearcă să o condamne. Făcând o vrajă prin care o cheamă să moară la vârsta de 16 ani, când se înțeapă într-un fus. Blestemul poate fi anulat doar parțial de o zână bună. Astfel încât prințesa va adormi până când va fi trezită de sărutul adevăratei ei iubiri, prințul cu care a fost logodită.

Cam asta se întâmplă și în versiunile povestii Charles Perrault și Frații Grimm. Dar au curățat povestea din versiunile anterioare, cum ar fi „Perceforest” din Franța din secolul al XIV-lea. În care prințul se întoarce și o găsește pe tânăra întinsă într-un dormitor, nudă și în comă, și nu poate rezista impulsului de a avea un contact sexual. cu ea. Ea rămâne însărcinată și are un copil, totul în timp ce rămâne adormită. Dar bebelușul ei mușcă degetul mamei sale, confundându-l cu un sân, făcând ca așchia să iasă și ea să se trezească.

Într-o altă versiune, povestea din 1634 a lui Gimbattista Basile „Soarele, luna și Talia”, este un rege care o fecundează pe fecioara adormită. Care dă naștere gemenilor. Când regina lui află, ea își trimite bucătăreasa să ia copiii, să-i omoare și să-i gătească și să-i servească soțului ei rebel ca pedeapsă. Din fericire, bucătarul nu poate să o facă și servește în schimb miel.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro