Astăzi, Biserica Ortodoxă o pomenește pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Aceasta s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe tărâmul Marii Marmara, în apropiere de Constantinopol. A dus o viață în cinstea lui Iisus Hristos și a ajutat numeroși oameni.
Sfânta Cuvioasă Parascheva
Când avea doar 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit într-o biserica cuvintele Mântuitorului: „Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie.” Aceste cuvinte au determinat-o să-și dăruiască hainele sale săracilor.
Ulterior aceasta se retrage în pustie. Urmând sfaturile unor viețuitori aleși, se îndreaptă spre ținutul Pontului, oprindu-se la mânăstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde va rămâne cinci ani. De aici a plecat spre Țara Sfântă, în dorința de a-și petrece restul vieții în locurile sfinte. După ce a văzut Ierusalimul, s-a așezat într-o mânăstire de călugărițe în pustiul Iordanului. La vârsta de 25 de ani decide să se întoarcă în locurile natale, unde a și decedat.
Trupul Prea Cuvioasei Parascheva ajunge să fie îngropat lângă al cel al unui marinar păcătos. Așa că Sfânta apare în vis unui creștin șezând pe un scaun luminat și înconjurata de îngeri. Unul dintre aceștia „i-a poruncit să ia degrabă trupul ei si sa-l așeze undeva la loc de cinste.” Bărbatul a înțeles că este un semn dumnezeiesc, așa că trupul Cuvioasei a fost luat din mormânt și așezat în biserica Sfinții Apostoli din Kallicrateia. Îndată au avut loc vindecări minunate în urma rugăciunilor care se făceau lângă cinstitele sale moaște.
(CITEȘTE ȘI: Calendar ortodox – ce putem afla din Calendarul Creștin Ortodox?)
Rugăciune pentru Sfânta Parascheva
Și astăzi oamenii se închină la moaștele Sfintei, care an de an fac minuni. Se spune că aceasta ascultă rugăciunile credincioșilor care vin lângă raclă și îi ajută să treacă peste perioadele dificile. Astăzi, credincioșii se pot ruga la Sfânta Parascheva pentru iertarea păcatelor, vindecare bolilor și liniște sufletească.
„Purtătoare de chinuri, Sfântă Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovărat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale și să mă îndrepteze ca întotdeauna să am sus inima, să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești.
Roagă-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că a auzit ruga ta cea cucernică, pentru ca și pe mine leneșul, cel ce mă trândăvesc spre rugăciune și spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, să mă îndrepteze și să-mi dea cuget, ca să doresc a mă ruga Lui neîncetat.
Cheamă și pe Duhul Sfânt- izvorul Care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta cea bună-, ca să-mi zidească mie inima curată și duh drept să înnoiască întru cele dinlăuntru ale mele și mai vârtos să mă cheme și să-mi dea osârdie ca să mă nevoiesc în viață curată și să mă întărească în lucrarea faptelor bune.
Cred că toate acestea mi le poți mijloci mie, o, Sfântă Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi și de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamărit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!”