Reclamă

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a elaborat o Ordonanță de Urgență care prevede anumite beneficii pentru fermierii afectați de secetă. Mai clar, fermierii ale căror culturi au fost afectate de seceta pedologică, ar urma să primească un ajutor de la stat în valoare de 1.500 de lei/ hectar. 

Este vorba despre fermierii care au avut culturi înființate în toamna anului 2021 și care au fost afectat în procent de 100% de seceta pedologică. Aceștia vor primi despăgubiri de cel mult 1.500 de lei pe hectar. 

Ajutor pentru fermierii români

„Prin prezenta ordonanţă de urgenţă se recunoaşte manifestarea fenomenului de secetă pedologică în agricultură în anul 2022 şi se instituie o schemă de ajutor de stat, având ca obiectiv acordarea de compensaţii sub forma de grant financiar producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2021 şi au fost afectate de seceta pedologică”, se arată în documentul publicat de MADR, conform Agerpres. 

Așadar, acest ajutor va fi acordat fermierilor care au înființat în toamna anului 2021 culturi de grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz și rapiță. În cazul în care acestea au fost afectate de seceta pedologică în grade de afectare cuprinse între 30% și 100%, aceștia vor primi acel ajutor din partea statului. Evaluarea pagubelor se va face de anumiți specialiști care vor întocmi procese verbale. 

Se dau minim 1.500 de lei de la stat! Ei sunt românii care vor primii banii de la Guvernul României

Când se depun cererile

Fermierii care sunt eligibili pentru acest ajutor trebuie să depună la Direcțiile Agricole Județene o cerere prin care solicită grantul financiar. Alături de cerere trebuie să fie atașată și o declarație pe proprie răspundere că nu se află în reorganizare, lichidare sau faliment, detalii care se regăsesc în evidențele Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). 

Cererile şi documentele prevăzute se depun/transmit în termen de 15 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă. Schema nu se cumulează cu alte ajutoare de stat sau ajutoare „de minimis” cu aceleaşi costuri eligibile identificabile.  


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro