Nu ești bolnav și nu ai alergii, totuși tot strănuți – și pare să se întâmple întotdeauna când ești expus brusc la lumina soarelui.
Ce-i cu asta? Ați putea fi printre cei 10 până la 35% dintre persoanele care au reflex de strănut fotic (PSR). Afecțiunea este o trăsătură genetică cu care se nasc unii oameni. Așa că, dacă nu o aveți deja, nu o veți dezvolta pe măsură ce înaintați în vârstă. Decât dacă, desigur, experimentați o mutație genetică sau un accident industrial în stil supererou.
Reflexul de strănut
Reflexul de strănut fotic se numește și acronimul inteligent Sindromul ACHOO. Care reprezintă izbucnirile de strănut helio-oftalmice compulsive autosomal-dominante.
Deci, de ce unii oameni au PSR? Ei bine, știința încă nu a stabilit exact de ce unii au trăsătura și alții nu. Dar înțelegerea modului în care începe strănutul ne poate pune pe drumul cel bun. Strănutul începe atunci când nervul trigemen detectează iritația la nivelul nasului și trimite un semnal de „ejectare” către creier.
O teorie este că, la unii oameni, nervul trigemen trece puțin prea aproape de nervul optic, care simte lumina în ochi. Așadar, atunci când pupila se strânge brusc în lumina puternică a soarelui, un semnal destinat nervului optic este interpretat greșit de nervul trigemen ca fiind „ceva în nasul meu”. Iae nervul trigemen trimite ordine pentru o criză de strănut.
Ce spun oamenii de știință
Oamenii de știință știu cel puțin că acest reflex de strănut nu este declanșat de anumite lungimi de undă de lumină. Cum ar fi lumina roșie sau lumina violetă. Mai degrabă, intensitatea luminii este cea care provoacă erupția strănutului. Aceste descoperiri au fost publicate într-un studiu din 1993 din Military Medicine Journal. Care a explorat dacă strănutul necontrolat provocat de lumina puternică a soarelui reprezenta un pericol pentru piloți în timpul zborului și dacă anumite lungimi de undă au avut un efect.
După cum se dovedește, piloții de luptă – și tu – puteți pur și simplu purta ochelari de soare pentru a preveni crizele de strănut.