Reclamă

A spune că acest organ miraculos și că merită toate eforturile pentru a-l proteja și a-i îmbunătăți sănătatea, este o subestimare extraordinară.

Doar câteva fapte uimitoare: cântărind aproximativ trei kilograme, creierul tău are practic o capacitate de stocare nelimitată. Iar informațiile din interior călătoresc cu până la 268 de mile pe oră.

Fie că este vorba de un pui de somn după-amiaza pentru a-ți îmbunătăți performanța cognitivă, fie de periaj și ață dentară în fiecare zi pentru a reduce riscul de demență (într-adevăr!). Practicarea unui stil de viață sănătos pentru creier ar trebui să facă parte din rutina ta zilnică. Și la fel cum poți face lucruri pentru a-ți îmbunătăți sănătatea creierului, anumite alte alegeri pe care le faci îți pot afecta creierul.

Nu obține suficientă vitamina D

Pixabay

Vitamina D este importantă pentru construirea și menținerea rezistenței osoase și joacă, de asemenea, un rol important în sistemele nervos, muscular și imunitar. Iar studiile au descoperit o legătură între vitamina D și sănătatea creierului.

O meta-analiză recentă… a arătat că menținerea nivelurilor adecvate de vitamina D reduce semnificativ riscul de a dezvolta boala Alzheimer. De asemenea, se va asigura că cogniția dumneavoastră este optimizată zilnic.

Discutați cu medicul dumneavoastră despre vitamina D. Puteți crește nivelul de vitamina D prin aportul alimentar de alimente bogate în vitamina D. Expunând pielea la niveluri sigure de lumină solară (în funcție de perioada anului și de locația dvs.) și suplimentare cu pastile sau gume.

Inactivitate fizică

Un stil de viață sedentar este rău pentru sănătatea ta în mai multe moduri. Studiile au arătat că poate avea un efect negativ asupra sănătății inimii – și asta nu este tot. Stilul de viață sedentar crește toate cauzele de mortalitate, dublează riscul bolilor cardiovasculare. Diabetului și obezității și crește riscurile de cancer de colon, hipertensiune arterială, osteoporoză, tulburări ale lipidelor, depresie și anxietate. Aproximativ 2 milioane de decese pe an sunt atribuite inactivitatii fizice, ceea ce a determinat OMS să emită un avertisment că un stil de viață sedentar ar putea foarte bine să fie printre primele 10 cauze de deces și dizabilități din lume.

Acum știm și că inactivitatea fizică vă poate afecta memoria. Cercetătorii au descoperit că comportamentul sedentar este legat de subțierea în regiunile creierului care sunt esențiale pentru formarea memoriei.

Lipsa somnului

Deși este adevărat că somnul poate ajuta să-ți stimuleze creierul, să dormi bine este totuși esențial. Dovada este în budincă; dacă somnul nu ar fi esențial, evoluția l-ar fi eliminat cu mult timp în urmă. Dincolo de bunul simț al tuturor, există o mulțime de date care să susțină că ființele umane au nevoie de șapte ore de somn pe zi, la un minim strict.

Cercetări recente sugerează că deficitele continue de somn ar putea avea un impact considerabil asupra creierului. Experții sunt de acord că un somn de calitate este esențial pentru funcția cognitivă, în special pe termen scurt. Și studiile arată că privarea de somn împiedică învățarea, afectează performanța cognitivă și încetinește timpul de reacție. Cum ar fi starea de ebrietate, dar fără zgomot.

Asigurați-vă că profitați la maximum de rutina de culcare. Folosind sfaturi de somn, cum ar fi crearea unei rutine și evitarea lichidelor chiar înainte de a dormi. Creați un mediu liniștit și să eliminați timpul petrecut pe ecran.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro