Reclamă

Cu siguranță ai auzit de nenumărate ori expresia „A umbla cu cioara vopsită”. Este una dintre cele mai populare expresii românești transmisă din generație, în generație. Însă, știai de unde provine și cum se definește, de fapt?

Povestea expresiei „A umbla cu cioara vopsită” și cum se definește, de fapt

Se pare că nu se știe exact cum a apărut această expresie. Însă, în Maramureș se spune că era un obicei ca cineva să vopsească o cioară împăiată și să meargă dintr-o casă în alta, să danseze și să cânte. Prin urmare, lumea a înțeles că cioara vopsită era, de fapt, o încercare de a prezenta o situație ca fiind cu totul și cu totul altceva.

Potrivit dicționarului limbii române, această sintagmă se definește prin „a fi necinstit” , „incorect”, „a minți”. Deci, expresia atrage, de fapt, atenția unei persoane cum că minte cu nerușinare și încearcă să înșele interlocutorul. Practic, atunci când ți se adresează o asemenea expresie, să fii sigur că cineva te acuză că încerci să păcălești pe cineva.

De unde vine și ce înseamnă, de fapt, expresia „A umbla cu cioara vopsită”. Pariu că nu știai!
pixabay.com

Curiozități despre limba română. Sigur nu le-ai știut!

  • Știai că în limba română există un singur cuvânt care începe și se termină cu litera „H”? Acesta este „hemistih”. Termenul înseamnă fiecare dintre cele două jumătăți de vers care sunt despărțite prin cenzură. Interesant, nu?
  • De asemenea, există un singur cuvânt în limba noastră care începe și se termină cu litera „Δ. Cuvântul este „înzăvorî”. Ce înseamnă? E simplu. A  impiedica ceva în mod intenționat prin mișcarea unei piese printr-un mecanism de închidere.
  • Știai că „Abces” este singurul cuvânt din limba română care conține grupul de litere ABC?
  • Cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere și îl găsim în dicționarele medicale, nu și în DEX. Termenul este „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză” și înseamnă denumirea completă a unei boli pulmonare. Aceasta apare des la muncitorii din mine, în urma inhalării prelungite de pulberi de bioxid de siliciu.

Reclamă

Share.

Scopul ei este să profeseze în domeniul presei pentru a-și dezvolta abilitățile și pentru a pune în practică tot ce a învățat în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Curiozitatea, pasiunea de a scrie, dorința de a fi de folos, curajul, dispoziția de a fi conectată mereu la actualitate au determinat-o să își aleagă acest drum. Iși dorește să se promoveze, să se reinventeze și să se adapteze la schimbările presei.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro