Coreea de Nord a tras o rachetă balistică fără avertisment asupra Japoniei marți pentru prima dată în cinci ani.
Un act extrem de provocator și nesăbuit care marchează o escaladare semnificativă a programului său de testare a armelor. Racheta a călătorit peste nordul Japoniei dimineața devreme și se crede că a aterizat în Oceanul Pacific. Ultima dată când Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică asupra Japoniei a fost în 2017.
Aceasta marchează cea de-a 23-a lansare de rachetă a Coreei de Nord în acest an, inclusiv cele mai multe rachete balistice lansate într-un singur an de când liderul Kim Jong Un a preluat puterea în 2012. Prin comparație, Phenianul a efectuat patru teste în 2020 și opt în 2021.
Ce știm despre rachetă?
Racheta de marți a zburat pe o distanță de aproximativ 4.600 de kilometri (2.858 de mile), cu o altitudine de aproximativ 1.000 de kilometri (621 de mile) și o viteză maximă care atinge Mach 17 – adică de 17 ori viteza sunetului, potrivit oficialilor japonezi.
Prin comparație, teritoriul insular american Guam se află la doar 3.380 de kilometri (2.100 de mile) de Coreea de Nord. Doi experți au declarat pentru CNN că aceste detalii de zbor sugerează că racheta trasă a fost probabil un Hwasong-12. O rachetă balistică cu rază intermediară (IRBM) testată ultima dată în ianuarie.
„Aceasta este o rachetă pe care Coreea de Nord a început să o testeze în 2017. Deci nu este chiar o rachetă nouă”, a declarat Jeffrey Lewis, directorul Programului de neproliferare din Asia de Est la CNS.
Dar, a adăugat el, lansarea sa este semnificativă din cauza distanței pe care o poate parcurge.
„Coreea de Nord are o grămadă de rachete cu rază mai scurtă de acțiune și care nu ar trece peste Japonia. Dar au un număr mic de rachete care ar putea face această călătorie”, a spus el.
E periculos?
Coreea de Nord își trage de obicei rachetele în apele de pe coasta Peninsulei Coreene. Făcând acest zbor deasupra Japoniei considerabil mai provocator, atât din motive practice, cât și din motive simbolice.
Acest tip de lansare neanunțată ar putea prezenta riscuri pentru aeronave și nave. Pe măsură ce racheta se deplasează către ținta sa. Deoarece nu ar avea nicio avertizare prealabilă pentru a evita zona.
Iar dacă testul ar fi eșuat, determinând racheta să nu fie scurtă, ar fi putut pune în pericol zone majore ale populației. Racheta a zburat deasupra regiunii Tohoku din Japonia, potrivit secretarului-șef al cabinetului japonez Hirokazu Matsuno. Care găzduiește peste 8 milioane de oameni.
În trecut, avioanele americane au fost blocate ca „precauție” în urma lansărilor de rachete nord-coreene. Iar la sfârșitul lui noiembrie 2017, mai mulți piloți de avioane comerciale au văzut ceea ce părea a fi reintrarea unei rachete nord-coreene în timp ce se apropia de Marea Japoniei.