Liderii Partidului Comunist Chinez se adună mereu pentru a ratifica o rezoluție privind „marile realizări” ale partidului de guvernământ.

O mișcare care va permite probabil președintelui Xi Jinping să asigure mereu un mandat nou. Dar și să răstoarne ultima rezoluție istorică a partidului, adoptată în timpul Deng. Era Xiaoping.

Xi Jinping caută să rescrie istoria. La o conferință de patru zile a puternicului Comitet Central al Partidului Comunist de anul trecut, delegații au fost pregătiți să consolideze statutul lui Xi de unul dintre cei mai mari ai Chinei. Aproximativ 400 de membri de vârf ai regimului se întâlnesc cu ușile închise pentru a discuta textul unei rezoluții care nu a fost făcută public.

Reinterpretarea istoriei

Colaj Substantial

Documentul ar putea fi o „reinterpretare a unor evenimente recente din istoria Chinei”, a explicat Marc Lanteigne. Specialist în China la Universitatea Arctică din Norvegia, într-un interviu acordat FRANCE 24.

O adunare politică pentru a discuta istoricul ar putea suna ezoteric. Dar oamenii de știință din China spun că miza din lumea reală a conferinței din 8-11 noiembrie nu poate fi exagerată.

„Este un document extrem de important pentru că va fi doar a treia oară în istoria de 100 de ani a partidului când un lider chinez își permite să publice o astfel de rezoluție”, a declarat Olivia Cheung anul trecut.

Pe urmele lui Mao și Deng

Înainte de Xi, doar doi lideri chinezi – Mao Zedong și Deng Xiaoping – au îndrăznit să se aventureze să rescrie istoricul. Mao, fondatorul Chinei comuniste, a folosit rezoluțiile ca armă politică în 1945. Pentru a critica acțiunile trecute ale oponenților săi – care erau deja arestați. Rezoluția a consolidat autoritatea absolută a lui Mao asupra partidului.

Aproape patru decenii mai târziu, în 1981, Deng Xiaoping a îndrăznit să critice Revoluția Culturală declanșată de Mao între 1966 și 1976. Înțelegându-se cu un capitol ruinos – care a paralizat economia, a dus la milioane de morți. Și a distrus alte mii de vieți.

Nu este o surpriză

Cea mai recentă mișcare a lui Xi nu este o surpriză pentru oamenii de știință din China. Ambițiile sale politice – și istorice – au fost deja clarificate la un congres al partidului din 2017. Când Xi și-a înscris „ideile” în statutele partidului alături de cele ale lui Mao și Deng și din nou la sărbătorile centenarului Partidului Comunist în iulie.

A se ridica la aceeași statură cu icoanele trecutului a devenit o oarecare obsesie pentru actualul președinte al Chinei. Xi vrea să creeze o Sfântă Treime a liderilor chinezi, permițându-i să stabilească o filiație ideologică între el și celelalte două mari personalități politice din istoria Chinei comuniste. „Astfel, va exista acum o primă eră politică. Ceea a revoluției lui Mao Zedong – urmată de a doua eră de reforme a lui Deng Xiaoping. Xi Jinping va întruchipa a treia eră, cea a consolidării regimului”, a explicat Jean-Pierre Cabestan, un renumit specialist în China de la Universitatea Baptist din Hong Kong, într-un interviu din 2017 pentru FRANCE 24.