Reclamă

Sunt puțini șoferi care știu faptul că Codul Rutier s-a actualizat. Drept urmare, pentru sezonul rece, anvelopele de iarnă nu mai sunt de ajuns pentru a menține șoferul și pasagerii în siguranță. Astfel, în afară de schimbarea anvelopelor, șoferii mai trebuie să aibă în mașină două lucruri. 

Este obligatoriu! În afară de schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă, șoferii mai trebuie să ia o măsură importantă pentru a preveni accidentele. Aceștia trebuie să aibă în portbagaj un săculeț cu nisip și o lopată pe care să le poată folosi în caz de deszăpezire. 

Puțini șoferi știu asta! Ce trebuie să aveți iarna în portbagaj

Pentru a evita amenzile în trafic, conducătorii auto trebuie să circule cu o viteză care să le permită oprirea automobilului în siguranță. Viteza trebuie să fie sigură atât în localități, cât și în afara acestora. 

O altă recomandare pentru șoferi este să păstreze distanța față de mașinile din față, pentru a putea evita o tamponare în cazul în care acestea frânează brusc. 

Bineînțeles, anvelopele de iarnă sunt și rămân obligatorii, atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. Autovehiculele cu greutate de peste 3,5 tone trebuie să fie echipate cu dispozitive antiderapante. 

Mare atenție, șoferi! Codul Rutier s-a schimbat: Accesoriile pe care trebuie să le aveți iarna în portbagaj obligatoriu

Anvelopele de iarnă, obligatorii

Atenție! Chiar dacă nu ninge, drumul este uscat, în sezonul rece șoferii pot găsi segmente de drum unde există risc de formare a poleiului. Este importantă utilizarea cauciucurilor de iarnă chiar dacă distanțele pe care le parcurgeți sunt scurte. 

Nerespectarea acestor obligații poate fi sancționată de polițiștii rutieri cu 9 sau până la 20 de puncte-amendă. De asemenea, se poate reține certificatul de înmatriculare al vehiculului sau înregistrare al autoturismului. Se va elibera o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație. 

Recomandările oamenilor legii

De asemenea, polițiștii le recomandă șoferilor ca în sezonul rece să nu blocheze intersecțiile, să își păstreze calmul, în caz că apar blocaje rutiere temporare din cauza precipitațiilor. 

O altă recomandare pentru șoferi, atât pentru sezonul rece, cât și pentru cel cald, este să nu conducă dacă au consumat alcool sau dacă sunt obosiți.  


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro