Generația Z este cunoscută pentru că împărtășește totul despre viața lor – de la ținute până la cele mai recente mese – online.

Acum, ei își împart salariile, sfidând un tabu demult păstrat și zgâriind penele angajatorilor în acest proces. Oricine se întâlnește cu Hannah Williams pe stradă se poate aștepta să i se pună o întrebare destul de investigatoare: „Ce faci și cât câștigi?”

Tânăra Williams, 25 de ani, este fondatoarea Salary Transparent Street. Un cont TikTok cu peste 850.000 de urmăritori și 16,7 milioane de aprecieri. În videoclipurile ei, ea călătorește în diferite orașe din SUA și le cere oamenilor de pe stradă să se oprească și să-și împărtășească profesia și salariul.

Cum a început

null

null

Doamna Williams a spus că a început aceste videoclipuri din cauza propriei experiențe de carieră, când și-a dat seama că era prost plătită. După aceea, ea a început să discute despre călătoria ei în carieră pe TikTok. Unde a spus că adepții ei au răspuns cu adevărat la deschiderea ei cu privire la salariu.

„Acesta nu este un lucru despre care vorbesc oamenii. Dar ar trebui să fie. Acest lucru ar trebui să fie normal și cu cât am învățat mai multe despre diferențele de remunerare între femei și bărbați și diferențele de remunerare între rasă. Am spus că „acesta trebuie să fie un lucru”. Și Răspunsul la asta a fost crearea Strada Salariilor Transparente”, a spus ea.

Nu este singura care pune aceste întrebări. Generațiile mai tinere fac eforturi pentru transparența salariilor. Unii parlamentari sunt atenți. Marți, California a devenit cel mai recent stat din SUA care a cerut tuturor angajatorilor cu peste 15 angajați să afișeze un interval de salarii pentru posturile deschise. Iar statul să urmărească datele despre modul în care salariile diferă în funcție de rasă, gen și etnie.

Gen Z TikTokers, care susținuse legea, a aplaudat. Alte state și orașe au adoptat legi similare. În timp ce unii angajatori s-au opus dezvăluirii salariilor în trecut, experții spun că valul se schimbă.

„În medie, salariile tind să fie un semnal al cât de valoroși sunteți pentru angajatori. Așa că nu este surprinzător că unii oameni se simt incomod vorbind despre salariile lor. La fel cum s-ar putea simți incomod vorbind despre notele lor la școală”, a spus Aaron Terrazas, economist șef la Glassdoor. Un site web care găzduiește recenzii ale companiei și estimări salariale pentru profesii, a fost de acord.

Vrei să afli cât câștigă colegii tăi?

Diferența de salarizare dintre bărbați și femei nu se îmbunătățește. Dar există o mulțime de dovezi că generațiile mai tinere sunt mai confortabile să împărtășească informații personale online. Asta include salariul, sugerează sondajele.