Liderii europeni au declarat marți că exploziile duble care au deteriorat conductele construite pentru a transporta gazul natural rusesc în Europa au fost intenționate.

Iar unii oficiali au dat vina pe Kremlin, sugerând că exploziile au fost concepute ca o amenințare pentru continent. Prejudiciul nu a avut un impact imediat asupra aprovizionării cu energie a Europei. Rusia a întrerupt fluxurile la începutul acestei luni, iar țările europene s-au grăbit să acumuleze stocuri și să asigure surse alternative de energie înainte de asta.

Dar episodul este probabil să marcheze finalul proiectelor de conducte Nord Stream, un efort de peste două decenii care a adâncit dependența Europei de gazele naturale rusești. Și despre care mulți oficiali spun acum că a fost o greșeală strategică gravă.

Citește și:

Descoperă importanța și protecția mărcii înregistrate

Cum Scădem Rapid Colesterolul – Cel Mai Mare Dusman al Sănătății Românului

Bana Vanga, previziuni sumbre pentru 2024! Dezastrele cu care ne-am putea confrunta în noul an

Cum s-a întâmplat

Se întâmplă din 2023! Armata redevine obligatorie din cauza tensiunilor cu Rusia Pixabay

Perechea de explozii a produs luni scurgeri în toate cele trei conducte subacvatice Nord Stream care leagă Rusia și Germania. Provocând stropi masive de bule de gaz să spargă suprafața Mării Baltice.

„Sunt acțiuni deliberate, nu un accident”, a declarat marți premierul danez Mette Frederiksen reporterilor. „Situația este gravă.”

Frederiksen a spus că exploziile, chiar în largul coastei insulei daneze Bornholm, nu au fost „un atac asupra Danemarcei”. Deoarece au avut loc în apele internaționale. Dar liderii militari danezi au trimis marți Absalon, una dintre fregatele lor de vârf, împreună cu alte nave de patrulare, pentru a păzi insula.

Cât de grav este

„Nu știm încă detaliile a ceea ce s-a întâmplat. Dar putem vedea clar că este un act de sabotaj”, a declarat marți premierul polonez Mateusz Morawiecki reporterilor.

Actul „marchează probabil următoarea etapă în escaladarea acestei situații în Ucraina”, a spus Morawiecki. El a vorbit la o ceremonie de deschidere a noii conducte submarine Baltic Pipe. Care oferă Poloniei și vecinilor săi acces la gaze naturale norvegiene. Proiectul era menit să reducă dependența de gazul care curgea cândva din Rusia.

Rusia a negat responsabilitatea pentru daune. Guvernul rus este „extrem de îngrijorat”. A declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.