Un analist de securitate națională din SUA a atras atenția asupra scenariilor privind atacuri nucleare din partea Rusiei, atât asupra Ucrainei, cât și asupra țărilor care fac parte din NATO.
Joseph Cirincione, expert militar, a făcut o analiză publicată pe Washington Post în care a vorbit despre armele nucleare ale Rusiei. Conform acestuia, posibilitatea folosirii armelor nucleare nu trebuie să fie diminuată. De asemenea, oficialul spune că răspunsurile în cazul acestora ar trebui să fie pregătite în avans. SUA urmăresc orice semn în acest moment că o armă nucleară este pregătită de Moscova.
Rusia nu glumește când e vorba de arme nucleare
Cirincione spune că ar trebui să îl credem pe Putin când a spus că folosirea armelor nucleare nu este o cacealma. Expertul militar a mai precizat că folosirea armelor nucleare într-un conflict face parte din doctina rusă.
„Spre deosebire de Statele Unite, Rusia practică în mod regulat utilizarea armelor nucleare și le integrează în exercițiile sale militare convenționale, cel mai recent chiar înainte de invazia lui Putin”, a mai spus el, potrivit Washington Post.
Conform unor scrieri militare rusești, dacă Rusia simte că va pierde un conflict, aceasta ar putea folosi arme nucleare pentru a-l obliga pe amic să se retragă.
Acesta a citat scrieri militare rusești care detaliază că, „dacă Rusia pierde un conflict, ar putea folosi arme nucleare pentru a-și forța inamicul să se retragă”.
Scenariile pe care le-ar avea Vladimir Putin în cap
Sunt câteva scenarii posibile la care ar putea parcurge Rusia. În primul scenariu, țara condusă de Putin ar folosi o armă nucleară peste o zonă nelocuită, cum ar fi Marea Neagră. Dacă va face acest lucru, Occidentul va da înapoi. Deși explozia nu ar necesita un răspuns nuclear al SUA, președintele american Joe Biden ar putea cere izolarea internațională a Rusiei și noi sancțiuni și avertismente extrem de dure ar fi lansate. Însă, Cirincione a spus că Rusia nu ar recurge la acest scenariu pentru că „nu este suficient de șocant”, conform Știrilorprotv.ro.
În al doilea scenariu, Rusia ar folosi o armă nucleară cu randament redus de către Rusia, asupra unei ținte militare ucrainene. Explozia aceasta ar putea ucide mii de oameni și ar produce pagube importante. Acest scenariu este „cel mai probabil”, fiindcă nu ar necesita un răspuns al SUA, însă ar crește ajutorul oferit Ucrainei și ar putea conduce la lovituri ale NATO sau SUA asupra unităților ruse care au lansat atacul.
Un război nuclear total
În al treileascenariu, Vladimir Putin ar putea ordona folosirea unei arme nucleare cu randament mare de 50 sau 100 de kilotone, adică de până la 6 ori mai mare decât bomba de la Hiroshima. În acest caz, zeci de mii de oameni ar muri și ar fi produse pagube masive și radiații. Analistul militar consideră că, în acest caz, Statele Unite și NATO ar putea folosi arme convenționale puternice pentru a ținti forțele ruse din Ucraina și unitățile de atac și ar putea recurge la atacuri cibernetice de amploare.
Ultimul scenariu și cel mai puțin probabil este un atac nuclear asupra NATO. Acesta este inclus în doctrina rusă de primă utilizare a armelor nucleare. Acest atac ar fiza state din Europa Centrală.