În urma unei anchete jurnalistice făcute de Emilia Șercan a ieșit la suprafață nereguli grave despre ministrul Educației. În urma acestei anchete, o mulțime de asociații, dar și politicieni sau persoane publice i-au cerut oficialului demisia. Până în acest moment, Cîmpeanu este de neclintit.
Mai clar, este vorba despre o dezvăluire șocantă. Omul care ar trebui să aducă sistemul de învățământ din România la un nivel înalt, a fost prins cu mâța în sac. Oficialul și-ar fi plagiat un curs universitar, iar acum încearcă amnistierea plagiatelor prin propriul său proiect de lege.
Sorin Cîmpeanu, dat de gol de Emilia Șercan
În acest context, USR a depus la Parlament o moțiune simplă împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Moțiunea simplă este intitulată „România educată să fure. Sorin Cîmpeanu face școala de rușine”.
În textul moțiunii simple sunt aduse critici grave la adresa ministrului Cîmpeanu. Mai clar, politicienii spun că oficialul trebuie să implementeze România Educată, proiectul de țară al președintelui Klaus Iohannis, însă el este un plagiator.
„Un hoț. Un om care a furat idei. Ministrul Educației a plagiat, într-o lucrare de specialitate, 92 de pagini din munca a doi colegi profesori universitari. Nu are curajul să arate public lucrarea. Nu ne miră”.
„Într-o Românie Educată, ministrul ar fi demisionat”
Într-o Românie Educată, se mai arată în textul moțiunii, un ministru aflat în această situație și-ar fi dat imediat demisia. În schimb, în România lui Klaus Iohannis, încă un ministru plagiator, pe lângă toți ceilalți, este ceva normal. În același timp, Guvernul în care Sorin Cîmpeanu este ministru al Educației este condus de Nicolae Ciucă. Tot în urma unei anchete jurnalistice făcute de Emilia Șercan s-a ajuns la concluzia că și premierul și-a plagiat lucrarea de doctorat.
În proiectele de legi ale Educației scrise de către Sorin Cîmpeanu se prevede, indirect, ca politicienii prinși că au plagiat să fie iertați.
„Proiectele de legi ale Educației scrise de Sorin Cîmpeanu înseamnă confiscarea definitivă a educației de către partidele politice, adică cei care au prosperat din plagiat în funcții bine remunerate, din controlul politic al directorilor, din transformarea multor universități în afaceri de familie. Astăzi, nu mai au nicio jenă. S-au format rețele de plagiatori și de susținători ai plagiatorilor care știu bine când să îi șantajeze”, conform textului citat.