Camera Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege prin care o anumită floare va deveni simbol al țării noastre. Astfel, bujorul a devenit oficial Floarea Națională a României. Proiectul a primit 180 de voturi „pentru”.  

În Japonia, de exemplu, floarea națională este cireșul. De asemenea, Olanda are laleaua, iar Franța crinul alb. Sunt multe țări care au o floare națională, motiv pentru care politicienii români nu au vrut să rămână în urmă. Astfel, bujorul a devenit oficial Floarea Națională a României. Proiectul a fost votat cu 180 de voturi „pentru”, 39 „împotrivă” și 23 de „abțineri”. În acest caz, Camera Deputaților a fost decisivă, ceea ce înseamnă că proiectul va fi trimis spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.  

Bujorul, Floarea Națională a României

Pentru a marca această Floare Națională a României, se va organiza, anual, un Festival al bijorului. În cadrul acestui eveniment vor fi expuse în aranjamente peisagistice și ornamentale diferite specii de bujor.  

„Cu această ocazie, în cadrul unor simpozioane ştiinţifice, vor fi prezentate caracteristicile biologice şi ornamentale ale diferitelor specii de bujor, îndeosebi a celor sălbatice”, prevede proiectul adoptat de Camera Deputaților. 

Așa cum multe țări au o floare națională, s-a decis ca și țara noastră să aibă una. Iată ce au votat deputații.  

 

De asemenea, potrivit proiectului, autoritățile din cadrul administrației publice locale pot organiza anual expoziții florale cu accente pe bujor. De asemenea, acestora le este permis să amenajeze în parcuri și grădini publice spații special rezervate cultivării acestei plante. Se pot lua măsuri de asemenea, pentru înființarea și întreținerea unor mini grădini botanice în care florile de bujori să ocupe spații speciale.  

Expoziții cu diferire specii de bujor

De asemenea, autoritățile pot sprijini material şi logistic întreţinerea şi protejarea rezervaţiilor naturale ale bujorilor şi vor lua măsuri pentru adaptarea la condiţiile pedo-climatice din România a diferitelor specii de bujor care există în alte ţări.   

Potrivit documentului, Uniunea Artiștilor Plastici va sprijini organizarea pe plan local a unor expoziții de pictură în care să apară această floare. În proiect se mai prevede ca Romfilatelia să cuprindă în planul său de emisiuni filatelice emiterea unor colițe și timbre consacrate florii de bujor.